Ebben a cikkben: 

1. Legyen egy karbantartási stratégiád 
2. Néhány mozgást hátráltató betegség 
2.1. A hegyesorrú cipő átka 
2.2. A lúdtalp 
2.3. Alagút szindróma 
2.4. Befagyott váll 
2.5. Hanyagtartás 
2.6. Zsírsérv 
2.7. Banyapúp 
2.8. Teniszkönyök, golfkönyök 
2.9. Tenyérzsugor 
2.10. Derék becsípődés 
2.11. Rotátorköpeny sérülés 
2.12. Gerincsérv 
2.13. Tyúk- és tölcsérmell 
2.14. Gyenge farizom 
3. Ettől a KSH adattól neked is felmegy a vérnyomásod… 
4. Melyik szolgáltatást válasszam? 
5. Masszázst befolyásoló tényezők…

 

Tudod mi az a T.M.K.? 

„Ez egy merev ciklusú karbantartási stratégia, amely próbálja kiküszöbölni a hibáig üzemelést. Célja a váratlan hibák visszaszorítása. Csökkennek az üzemzavarok, az állásidők, ami a rendelkezésre állás növekedéséhez vezet.”

T.M.K., vagyis tervszerű megelőző karbantartás…
Ezt most fordítsuk át a testedre:
Merev ciklusú karbantartási stratégia = Rendszeres időközönkénti masszázs
Kiküszöbölni a hibáig üzemeltetést = Elkerülni a kínzó fájdalmat
Váratlan hibák visszaszorítása = Minél kevesebb izomproblémád legyen az életben
Csökkennek az üzemzavarok, az állásidők = Nem lesz fájdalom miatti munkából való kiesés; kevesebb az esélye, hogy sportolás közben megsérülsz; nem fogod az ágyat nyomni, miközben várnak a családi kötelességek
A rendelkezésre állás növekedéséhez vezet = Egészségesebb, minőségibb életed lesz

Tehát majd 60 évesen ne érezd magad úgy, mint egy 90 éves…
A megelőzés mellett döntöttél?
Akkor irány az időpontfoglalás…

Ez is bejegyzés is érdekelhet: 
Fogalmam sincs miért fáj a hátam…

Ez csak poén természetesen…

 

„Minek járjak masszázsra, ha most már semmi bajom?”

Az évek alatt azt vettem észre, hogy jó páran amint megszabadulnak a fájdalomtól, nem látom őket addig, ameddig nem fáj nekik ismét.
Amikor visszajönnek, megkérdezem, hogy változtattak-e valamit azóta az életükben?
A legtöbb esetben a válasz az, hogy semmit. Szóval akkor előbb-utóbb miért is ne állna vissza a test is ugyanabba a fájdalmas állapotba? Valami oka van, hogy visszatér a gyötrelem, erre rá kell jönni és változtatni.
A masszázs nagyon hasznos és képes elmulasztani a fájdalmat, de ha nem cseréled le a kényelmetlen munkahelyi székedet, akkor később visszatérhet a kín. Vagy ha továbbra sem iszol elég vizet, a tested izmai, kötőszövetei továbbra sem fogják azt meghálálni, és még sorolhatnám…
Ha megvan a kiváltó ok és annak megszüntetése, akkor is szükség lenne a folyamatos testkarbantartásra, mert sajnos vannak olyan körülmények, amelyekre nincsen ráhatásunk. Soha nem érte annyi inger, stressz az embert, mint manapság.
Egyesek kiválóan reagálnak a kezelésekre, de az, hogy hány alkalom kell egy vendégnek, hogy elmúljanak a gondjai, változó.
Ha valaki krónikus fájdalommal, 20 év ülőmunka, mozgásszegény életmód után eljön egyetlen egyszer egy 50 perces masszázsra, az nem fogja megváltani a világot. Neki több kezelés kell, mint annak, aki akut fájdalommal érkezik, 10 éve sportol és stresszmentesebb életet él.
Én egy életmódváltást javaslok, amiben a kényelmetlen munkahelyi széked lecserélése mellett a rendszeres masszázsnak is szerepe, helye van és nem csak addig, ameddig a fájdalom tart. Ahogyan az autódat, úgy igenis a testedet is el kell vinni bizonyos időközönként karbantartásra. Így el lehet kerülni a „hibáig üzemeltetést”.
Tudod, hogy tudatos megelőzéssel mennyivel minőségibb életed lehet két masszázs között?

A törzsvendégeim már tudják…

Ha te is tudni akarod, foglalj online időpontot.

 

Mozgást hátráltató betegségek

Nézzünk néhány mozgást nehezítő betegséget, amelyek részére jó alternatív gyógymód lehet a masszázs. Fontos, hogy nincs arra garancia, hogy a masszázstól teljesen rendbe jön az adott testrész. Azt gondolom, hogy ha van esély a műtétet elkerülni, akkor meg kell próbálni mindent, mivel a műtött testrész már soha többé nem lesz olyan, mint előtte.
Átlagban elmondható, hogy a hát- és vállfájdalmat lehet a legeredményesebben kezelni.

A hegyes orrú cipő átka = hallux valgus

A kinesio tape sokat segíthet a kezdeti szakaszban…

A hallux valgus vagy a magyar nyelvben használatos bütyök, a befelé fordult nagylábujjat jelenti, melyet leginkább a szűk, hegyes orrú cipő hosszútávú viselése okoz (összepréseli a lábujjakat), de kialakulhat a laza szalagrendszer vagy boltozat süllyedés következtében is.

Ez a bizonytalan talajfogás a lábszár és combizmok korai kifáradását okozza, a boltozat hiánya miatt elveszik a járás rugalmassága, könnyedsége. Sajnos együtt járhat kalapácsujjal is, ami a lábujjak krónikus hajlított helyzete. A deformáció kezdeti szakaszában még nincs fájdalom, ilyenkor nem tulajdonítanak nagy jelentőséget neki, de ha elhanyagolják, akkor a beteg azt veszi észre, hogy nem talál megfelelő lábbelit és fájdalom lép fel. A bőr ugyanazon a ponton terhelődik, irritációt okozva, így az érintett terület begyulladhat és gennyesedhet, ami erős fájdalommal jár.
A megelőzésben illetve az elváltozás további romlásának megakadályozása érdekében a megfelelő egyedi talpbetét illetve a kiegészítő gyógytorna nagy segítséget nyújthat.
Valamint (és ez az én módszerem) a kinesio tape helyes felragasztása is sokat segíthet.
Előrehaladott stádiumban sokszor a műtéti kezelés jön csak szóba, ha az előző kezelési lehetőségek nem bizonyultak hatásosnak, vagy ha a panaszok jelentősen csökkentik a páciens életminőségét.

 

Egy sokszor hallott láb elváltozás – a lúdtalp

Mindenki hallott már róla, eléggé megosztó téma. Ahogy rákeresünk az interneten a lúdtalpra, a találatok nagy részét a talpbetét reklámok és a speciális cipők teszik ki és csak kisebb részben van szó a tornájáról és egyéb kezelési lehetőségeiről.
A lúdtalp vagy más néven pes planus a láb leggyakoribb statikai elváltozása, melynek oka az aktív (izmok) és passzív (szalagok, csontok, kötőszövet) stabilizáló rendszerek megváltozása, melynek következtében lesüllyed a láb hosszboltozata.
Talán meglepő lehet, de a legtöbb esetben a befelé forduló combcsont váltja ki az egész folyamatot.
Rizikó tényező a túlzott terhelés, mint például a testsúly növekedése, de akár a lábat ért trauma vagy gyulladás is előidézhet lúdtalpat.
A kezelés szempontjából az egyik elsődleges pont a megelőzés, de ha már kialakult lúdtalpról van szó, nagy százalékban lehet segíteni a 21 éves kor alattiakon az alábbi tanácsokat megfogadva!

Fontos lenne az egyenetlen talajon való mezítlábas járás szorgalmazása, például homokban, göröngyös vagy dombos, füves talajon. Ilyenkor az egyenetlenség miatt a láb kénytelen alkalmazkodni és aktiválja az izomzatot. Ezen kívül a lábizomzat erősítését és nyújtását szolgáló tornát is szükséges végezni, például a lábujjakkal veszünk fel tollakat a földről vagy balance trainer-en való egyensúlyozás.

Én abban tudok segíteni, hogy megszüntetem a test statikai hibáit és a befelé forduló combcsontot visszaállítom az eredeti állapotába. A házi feladattal kiegészítve kiválóan eredményes tud lenni.

 

Carpalis alagút szindróma

Ez a leggyakoribb, főleg középkorú nőket érintő alagút szindróma. Lényege, hogy a csukló tenyér felőli oldalán az ideg nyomás alá kerül egy csontos-inas-szalagos alagútban, valamilyen külső hatás miatt (legyen az trauma vagy túlerőltetés).

Tünetei:

 • Zsibbadó, égő érzés leggyakrabban a középső és a gyűrűs ujjban egyszerre
 • Gyengeségérzés, érzészavar, ügyetlenség
 • Fájdalom a tenyéri felszínen
 • Éjszaka fokozódó fájdalom, zsibbadás
 • Tenyéri kisizmok sorvadása előrehaladott esetben

Forduljunk reumatológushoz, ha tüneteket észlelünk. Különböző speciális tesztekkel, ENG (idegvezetési) vizsgálattal könnyen megállapítható a carpalis alagút szindróma. Az orvos krémeket vagy gyógyszereket írhat fel, előrehaladott állapotban műtétet javasolhat. Kímélés miatt a csuklót tehermentesítő sín beszerzése hasznos lehet.

Alternatív természetes megoldás lehet masszázzsal felszabadítani a csukló körüli letapadt képleteket. Ezzel fokozva a vérkeringést, salaktalanítást, a fájdalom és zsibbadás mérséklését, elmúlását.

 

Befagyott váll

A vállízület nagyon érzékeny testrészünk, mivel egy igen komplex rendszert alkot. Inak, szalagok, nyáktömlők, izmok bonyolult összehangolt mechanizmusa által vagyunk képesek 180 fokban is mozgatni a vállunkat. Akár kisebb trauma (pl. vállba adott injekció) is gondokat okozhat, ha nem figyelünk rá eléggé. A vállízület körüli sérülések, gyulladások vagy degeneratív elváltozások következtében kialakuló tünetegyüttes okozhat befagyott vállat. Tehát ez önmagában nem fordul elő, mindig valaminek a következménye. Ilyenkor fokozatosan csökken a mozgástartomány, a mozgások fájdalmat okoznak, ami általában felkarba sugárzik.

3 lépcsőfoka van a beszűkülésnek:

 1. Befagyási időszak: a fájdalom és a fokozatos mozgásbeszűkülés jellemző.
 2. Befagyott időszak: ilyenkor a tünetek továbbra is fennállnak, erősödnek.
 3. Oldódási időszak: nevéhez híven a tünetek csökkennek, a beteg normál tartományban képes mozgatni a karját, tehát magától is csillapodhat, viszont ez akár több hónap vagy év is lehet.

Aki nem szeretne ennyit várni és fájdalommal élni, annak ajánlom a vállmasszázst. Átlagban elmondható, hogy 2-4 masszázskezelés alatt helyrehozható, nagy mértékben javítható a befagyott váll állapota.

– Mióta megkaptam az oltást, azóta fáj a vállam!
Az elmúlt  években heti rendszerességgel hallom ezt a mondatot!
Az oltás egyik mellékhatása lehet a vállfájdalom. Az injekció után érdemes jegelni, átmozgatni a kart, de ha pár napon belül nem múlik el a fájdalom, akkor egyéb megoldásokhoz fordulni.
A problémát elnyomó fájdalomcsillapító helyett inkább a vállmasszázst ajánlom, mivel ezt a típusú jelenséget kiváló eredménnyel ki tudom kezelni maximum 2-3 alkalom alatt.

Időpontfoglalás vállkezelésre

 

Hanyagtartásról akkor beszélünk, ha:

 • a test súlyvonala nem a fiziológiás pontokon halad át,
 • a medence nem megfelelő helyzetben van (billenés),
 • a háti és ágyéki görbületek csökkent vagy fokozott mértékűek,
 • a gerinc-és az egyéb ízületekben még nincs maradandó károsodás, a lágyrészek (izmok, szalagok, kötőszövet) nyújthatóak, erősíthetőek.

A nem megfelelő testtartás következtében izomegyensúly bomlás jön létre, miszerint az izmok egy része rövidül vagy nyúlik/gyengül és ez további problémákat okoz, mint például a derékfájás.
Jellemzője, hogy aktív izomerővel, rendszeres tornagyakorlatokkal korrigálható, megelőzhető. Különösen hasznos az úszás és a labdajátékok.
Ha irodai munkát végzünk, figyeljünk az egyenes ülésre, a számítógép képernyője egy vonalban helyezkedjen el az arccal. Segíthetjük a helyes ülést derékpárnával, de fűzőket, testtartást javító pántokat csak nagyon indokolt esetben használjunk (azt is rövid ideig). Ha állandóan hordjuk, elvesszük a testtartásért felelős izmok munkáját és ez további gyengüléshez vezet.

Megoldás: vissza kell állítani a test egyensúlyát, szimmetriáját. A legyengült izomzatra pedig célzott, erősítő gyakorlatokat végezzünk.
Az én módszerem a masszázs és a teljes testes ízületi kimozgatás.

 

Copeman hernia, avagy a zsírszövet sérve

Vendégem deréktáji fájdalommal érkezett. Az állapotfelmérésből kiderült, hogy amit fájdalmas izomcsomónak érzett, az valójában Copeman hernia. A Copeman hernia a keresztcsont tájékán jól kitapintható borsó- vagy babméretű csomó. Ez a csomó lényegében a zsírszövet sérve, ami kidudorodik az elgyengült bőnyén keresztül. Gyakran nyomhatja az ereket, idegeket, ezért a fájdalom kisugározhat a derék szegmentében oldalra vagy a lábakba. Sajnos a Copeman hernia masszázzsal nem eltüntethető, legfeljebb a fájdalom mérsékelhető, ezért javasoltam a vendégnek, hogy keresse fel a megfelelő szakembert. Fontosnak tartom felismerni az olyan rendellenes esetet, amelyet a masszázs nem szüntethet meg. Ennek legalább akkora a jelentősége, mint megoldani egy problémát.

A zsírsérv nem összekeverendő az izomcsomóval…

 

 

Banyapúp

A mai modern világban egyre több időt töltünk a számítógép, telefon használatával miközben nem figyelünk a helyes testtartásra, ami sok gondot okozhat számunkra, mint például a banyapúpot. Ha izmaink egyensúlya megbomlik, helytelen tartások és deformitások alakulhatnak ki, ez a púp is tulajdonképpen ennek a következménye. Előre helyezett fejtartás alakul ki és ez a legalsó nyakcsigolya elcsúszásához vezet, mely köré a szervezet -védekezésképpen- zsírszövetet halmoz fel. Így alakul ki a banyapúp, ami szerencsére korrigálható.

A banyapúp elleni harc valójában háború…

Ezekre figyeljünk ülésnél/számítógép használatakor:

 • fejtetővel felfelé nyújtózzunk
 • lapockákat húzzuk hátra-lefelé
 • medencét billentsük előre
 • térd-csípő 90 fokot zárjon be egymással
 • talpak a talajon legyenek

Emellett erősítsük és nyújtsuk a nyakizmokat, alváshoz válasszunk megfelelő párnát és mozogjunk sokat, valamint legyünk türelemmel, mert a gyógyulási folyamat lassú és sok időt igényel.
A szakértői masszázzsal a korrigálási folyamat NAGYMÉRTÉKBEN felgyorsítható…
Ha már kialakult vagy kezdődő banyapúpod van és szeretnél tőle megszabadulni, akkor foglalj időpontot…

 

Teniszkönyök, golfkönyök

A teniszkönyök és a golfkönyök a latin nevükből fakadóan gyulladást jelentenek. Mindkettő az alkar izmainak eredési területén alakul ki, azzal a különbséggel, hogy a páciens a teniszkönyök esetén az alkar külső részén (csukló feszítők), a golfkönyök esetében a belső részén (csukló hajlítók) érez fájdalmat. Ez az izmok túlzott terheléséből ered fizikai munkából (pl.: ásás, emelés) fakadóan. Tulajdonképpen ez egy krónikus, steril gyulladás, melynek leggyakoribb tünetei az alkarizmok gyengesége, nyomásérzékenység és a fájdalom, mely nyugalomra sem szűnik.

Szakszerű kezeléssel a tenisz- és golfkönyök fájdalmak a múlté lehetnek műtét nélkül is…
Ha már kialakult vagy kezdődő fázisban van és szeretnél tőle megszabadulni, akkor foglalj időpontot és válaszd a „Minden, ami nem hátkezelés csomag”-ot…

 

Dupuytren kontraktúra vagyis a tenyérzsugor

Kialakulásának oka még ismeretlen, valószínűleg genetikai jellegű, a fascia jóindulatú elváltozása okozza, mely csomó formájában jelenik meg, majd fokozatosan zsugorítja a bőnyét, az inak megvastagodnak és megrövidülnek, ami az ujjak rendellenes tartásával jár együtt.

Vezető tünete a folyamatos funkcióromlás, az érintett tenyér egyre ügyetlenebb.
Kezdeti fázisban szakszerű masszázzsal még kezelhető, de minél régebb óta fennáll a probléma, annál valószínűbb, hogy eredménytelen lesz a terápia. Előrehaladott állapotban a zsugorodást már csak lassítani lehet nyújtással és masszázzsal.
Amennyiben a természetes megoldások nem hatásosak, – orvosi egyeztetéssel – ortopédiai műtéti beavatkozás ajánlott.

 

A derék becsípődés folyamata röviden, közérthetően

A gerinc csigolyái között elhelyezkedő porckorongok szerepe, hogy a csigolyákra nehezedő nyomást csökkentsék, fokozzák a mozgékonyságot és védjék a csigolyák felszíneit. Ezek a porckorongok ha folyamatos túlterhelésnek (pl.: nehéz súlyok emelése, helytelen testtartás, ülő életmód, egyoldalú sportok) vannak kitéve, egy idő után veszítenek folyadéktartalmukból, egyre laposabbak lesznek, így a csigolyák és azok ízületi felszínei közelednek egymáshoz, kilazul az ízületi tok, így egy rossz mozdulat hatására (pl.: hirtelen emelés, csavarásos mozdulat) a gerincvelői idegek becsípődnek. Ennek következtében a tok is begyullad, krónikus fájdalmat vonva maga után, ami akár az alsó végtagokba is sugározhat. A nyaki, illetve a háti szakaszon egyaránt előfordulhat, de leggyakrabban az ágyéki részen keletkezik, aminek eredményeképp azonnali mozgáskorlátozottság lép fel a deréktáji panaszok mellett. Ez jelentősen megnehezíti a mindennapi tevékenységek elvégzését.

Védekezésképpen a szervezet izomösszehúzodással válaszol, mintegy stabilizálva az érintett területet. A görcsös izmok akadályozzák az adott gerincszakasz és az ízület tok kilazulását.
Becsípődött a hátad? Az én módszerem a prémium hátizom- és gerincszerviz…

Olvasd el a „Sportmasszázs Baja” blogbejegyzésemet is…

Rotátorköpeny sérülés

A rotátorköpeny nevéből adódóan egy izomköpeny, mely körül öleli a vállízületet.
Feladata, hogy összetartsa az ízületi felszíneket, csökkentse a mozgások során fellépő nyíróerők mértékét és fenntartsa az ízületi mozgástartományt.
Négy izomból áll, melyek közül leginkább a supraspinatus érintett rotátorköpeny sérülés esetén. Az izom ina begyulladhat illetve részlegesen vagy teljesen szakadhat, melynek következtében a kar fej fölé emelése okoz gondot, megnehezítve a mindennapi tevékenységeket. Jellemzője még az éjszaka fokozódó felkarba sugárzó fájdalom, illetve az érintett izom funkciózavara.

Állapottól függően javaslom, hogy elsősorban ne műtétben gondolkodj, hanem természetes módszerben.
Gyulladás vagy részleges szakadás esetében az állapotjavító izomlazító terápia sikeres kezelési forma lehet, viszont nagyobb vagy teljes szakadáskor többnyire nem lehet elkerülni a műtétet.
A rehabilitáció során fontos, hogy instabil környezetben kell erősíteni a vállizmot. Ehhez a TRX-es edzések vagy a Bosu labdával végzett gyakorlatok kiválóak, de a legjobb, ha felkeresel egy gyógytornászt.

A gerincsérvről röviden…

Talán a leggyakoribb a gerinc degeneratív elváltozásai közül, mely nagyban megkeseríti a beteg mindennapi feladatainak elvégzését.

Két fajtája létezik:

 1. Lassan, hetek-hónapok alatt kialakuló
 2. Hirtelen mozdulatra létrejövő (pl.: nehéz tárgy emelése).

A gerincsérv a csigolyák közötti porckorongok kiboltosulását, illetve súlyos esetben kiszakadását jelenti, ami nyomja a csigolyák között kilépő gerincidegeket.
Ezt leginkább erős derék- illetve lábba kisugárzó fájdalom, mozgáskorlátozottság, izomgyengeség/merevség és kímélő testtartás jellemzi.


Azonnali, természetes és gyógyszermentes fájdalomcsillapításként a Prémium hátizom- és gerincszerviz csomagot ajánlom.

Ha konditerembe jársz és szokott fájni a hátad, akkor ezt is olvasd el:
Edzésterv hátfájósoknak…

Tyúk- és tölcsérmellkas

Mindkettő a mellkas elváltozása, mely a gyermekeknek komoly esztétikai és egészségügyi problémákat okoz.
A tölcsérmellkas a mellkasfal behúzódását jelenti a szegycsont magasságában. Az esztétikai kényelmetlenségen túl sajnos a létfontosságú szervek kerülnek nyomás alá (szív, tüdő), aminek következménye a csökkent terhelhetőség, fulladás fizikai terhelés közben, csökkent légzőtérfogatok.
A tyúkmellkas a mellkas olyan elváltozása, melyben a szegycsont kiemelkedik a mellkasfalból.
Természetes kezelésként ajánlom a Prémium hátizom- és gerincszerviz csomagot.
Ezzel a módszerrel jó eséllyel korrigálható ez az elváltozás, de csak gyermekkorban és csak akkor, ha nem vele született rendellenességről van szó.

 

Gluteális amnézia – A gyenge farizom hátránya!

Nyugdíjas korodig 90 ezer órát ülsz, ha ülőmunkát végzel!

A gluteális amnézia egy állapot, amelynek következményeképp klinikai kórképek sorozata alakulhat ki az ülés során inaktívvá váló farizmok funkcióvesztése miatt.

A hamstring izmok a comb hátsó részén található izmok összessége, a csípőnk hátrafeszítéséért és a térd behajlításáért felelős három izomból áll. A semimembranosus, semitendinosus és a biceps femoris izmokból. Az ülőgumón és combcsonton erednek, és a lábszárcsont fejének két oldalán tapadnak.

Ha a farizmok kikapcsolnak, akkor a combhajlító izmok veszik át szerepüket. Egy idő múlva elfáradnak, túlfeszülnek, megrövidülnek, amit önmagában a nyújtás sem orvosol, mivel a hamstringnek állandóan helyettesítenie kell a nagyfarizmot.

Combhajlítók rövidülése medence hátrabillenés ágyéki gerincet magával húzza gerincsérv kockázat!

További következményei: krónikus derékfájdalom, csípőfájdalom, kompenzációs háti gerincgörbület, nyaki gerinc fájdalom, elhízás, sportolás megkezdésekor gyors sérülés.

A megoldás: a csípőhajlító és a hamstring izmok nyújtása, masszírozása és/vagy hengerezése. Valamint erősíteni kell a nagyfarizmot a combhajlító izmok kihagyásával!

  

Megdöbbentem a KSH érdekes adatain…

A Covid után a fizioterápia forgalmának visszaesése szembetűnő a rendelkezésre álló statisztikák alapján.

 A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a fizioterápiák betegforgalma 39%-kal csökkent 2019-hez képest. Az adatok azt mutatják, hogy 2019-ben még 7 millió fizioterápiás eset volt, míg 2021-ben ez a szám 4,1 millióra esett vissza.

 

Keresem a lehetséges okokat…

 1. Valószínűnek tartom, hogy ez a jelentős visszaesés főként a járvánnyal kapcsolatos korlátozásoknak és az egészségügyi intézmények által bevezetett szigorított intézkedéseknek tudható be. A járvány miatt a kórházak kevesebb „nem fertőzött” beteget fogadtak be, és a járóbeteg-ellátás is jelentősen lelassult.
 2. Egyre kevesebb mozgássérült személyt küldenek el fizioterápiára az orvosok. Valószínűleg nincs elegendő kapacitás a fizioterápiás intézményekben. A korlátozott erőforrások és szakemberhiány miatt a betegek nehezen jutnak hozzá a szükséges fizioterápiás ellátáshoz.
 3. Elképzelhető, hogy a betegek tudatosan, egyre kevésbé keresik az állami fizioterápiás kezeléseket. Tudják, hogy a várólista kegyetlenül hosszú. Valamint tisztában vannak azzal, hogy a kórházi fizioterápia nem nyújtja ugyanazt a színvonalat és figyelmet, mint ami a fizetős magánpraxisokban elérhető. Az emberek már tudják, hogy a magán fizioterápiás szolgáltatások alatt több időt, egyéni figyelmet és specifikus terápiás módszereket kínálnak, amelyek hatékonyabban segíthetnek a mozgássérülések kezelésében.

Azonban az adatok rámutatnak arra is, hogy milyen fontos lenne a fizioterápia a betegek számára.

A felnőtt lakosság közel egyötödének jelent problémát a járás vagy a lépcsőzés. A fizikai korlátozottság területei közül leginkább ezek az aktivitások jelentenek nehézséget. A súlyos nehézségek a járás terén a leggyakoribbak, és az életkor előrehaladtával egyre nagyobb arányban jelentkeznek. A 65 éves és annál idősebb korosztály közel fele tapasztal nehézséget a mozgásban.

Ezek az adatok azt mutatják, hogy a fizioterápia elengedhetetlen szerepet játszana a betegek életében. A fizioterápia segítségével az emberek javíthatják mozgásukat, erősíthetik izmaikat, és megtanulhatják, hogyan kezeljék a fizikai korlátaikat. Ez pedig hozzájárul az életminőség javulásához.

Bízom benne, hogy az egészségügyi intézmények felismerik a fizioterápia fontosságát, és megteszik a szükséges lépéseket annak biztosítása érdekében, hogy az emberek ismét könnyebben hozzáférhessenek ehhez a létfontosságú szolgáltatáshoz.

Melyik szolgáltatást válasszam?

Prémium hátizom- és gerincszerviz csomag…

Az alábbi esetekben válaszd ezt a csomagot:

– Izom eredetű hátfájdalom
– Nyak- és csuklyásizomfájdalom
– Gerinc eredetű fájdalmak
– Gerincsérv vagy idegbecsípődés
– Bizonyos csigolya problémák
– Derékfájások, nyakfájdalmak
– Fejfájás, migrén, fülzúgás
– 21 éves kor alatt gerincferdülés, hanyagtartás, tölcsér-, tyúkmell
– Isiász, lumbágó
– Megfázott izom
– Stressz, rossz alvás
– Féloldalasság, tartásjavítás, banyapúp
– Sportolás közben ért háttrauma, balesetből származó trauma
– Láb- vagy karzsibbadás
– Mellműtét után
– Ha kismama vagy (ebben az esetben csak kézi masszázs)
– Szülés után 6 héttel
– Gyakran ismétlődő vagy egyoldalú mozdulat miatt kialakult hátfájdalom
– Gerincferdülés okozta fájdalmak
– Ha a lapocka körüli fájástól nehezebben veszed a levegőt

Minden, Ami Nem Hátkezelés Csomag…

Az alábbi esetekben válaszd ezt a kezelést:

– Sérülések esetén, húzódás, rándulás
– Különféle izom eredetű fájdalmak, akkut izomsérülés
– Vállfájdalom
– Tenisz- vagy golfkönyök
– Izomhúzódás, gyakori izomgörcsök
– Térdszalagsérülés
– Combizom húzódás, vádliproblémák
– Sarokfájdalom, sípcsontfájdalom
– Kezdődő tenyérzsugor, alagútszindróma
– Műtét utáni rehabilitáció
– Bemerevedett izmok, regenerálódni szeretnél
– Megelőzésképp, mert nem szeretnél lesérülni és gyógyszereket szedni később
– Egészséges életet követsz
– Inaktív életmódtól, fájó testrész mozdulatlanul tartásától elgyengült izomzatod
– Műtét utáni hegesedés miatti letapadás esetén

Összegezve a leglényegesebb:

A fentieken kívül is még számtalan egészségi-, mozgásszervi probléma létezik. Ezért bármilyen fennálló egészségügyi probléma esetén kérem, konzultáljon mindenki először a kezelőorvosával és utána foglaljon csak időpont masszázsra.

Tájékoztatom minden kedves vendégemet, hogy a vállalkozásomban igénybe vehető szolgáltatások nem helyettesítik az orvosi kivizsgálást, diagnosztizálást, orvosi kezelést. Az általam alkalmazott masszázs nem orvos által felírt gyógym@sszázs.
A masszázskezelés elsődlegesen frissítő, stressz káros hatásait csökkentő, izomlazító és közérzetjavító hatású. Gyógyító tevékenységet nem folytatok. Bármilyen fennálló egészségügyi probléma esetén kérem, konzultáljon mindenki először a kezelőorvosával.

A masszázskezeléseket módosító vagy kizáró tényezők, ellenjavallatok:

 • lázas állapot
 • terhesség ideje alatt (kivéve részmasszázs)
 • heveny ízületi és egyéb gyulladások
 • keringési rendellenességek
 • kezeletlen magas vérnyomás
 • visszér (a problémás helyen)
 • elzáródásos érbetegségek
 • mélyvénás trombózis
 • szívritmus problémák, pacemaker
 • fokozott vérzékenységgel járó betegség
 • vérhigító szedésekor
 • csontritkulás előrehaladott fázisában
 • friss traumatikus sérülések (hám- vagy ízületi sérülés, törés)
 • menstruáció legerősebb napjai
 • fertőző betegségek
 • fertőző bőrbetegségek
 • daganatos megbetegedések
 • epilepszia
 • közvetlen műtét utáni állapot
 • allergia az alkalmazott anyagokra
 • tudatmódosító szerek hatása alatt (alkohol, kábítószer stb.)
 • instabil pszichés állapot

FONTOS: minden vendégnek kötelessége tájékoztatni a kezelőt, ha a fent felsoroltak közül bármely pontban érintett! Ennek elmulasztása egészségkárosodást is okozhat, melyért a kezelő masszőr nem vonható felelősségre!

Az időpontfoglalással együtt az alábbiakat kijelented:

A masszázskezeléseket módosító vagy kizáró tényezőket, ellenjavallatokat elolvastam és tudomásul vettem és kijelentem, hogy a fent felsoroltak közül egyik pontban sem vagyok érintett. Amennyiben valamelyikben mégis érintett vagyok, a masszőrt tájékoztattam annak érdekében, hogy módosítani tudja, rám tudja szabni a kezelést.
A masszázsszolgáltatás igénybevétele a teljes körű tájékoztatás után a saját felelősségemre történik. Az adataim a valóságnak megfelelnek. Az adatvédelmi szabályzatot megismertem és elfogadom.

 

 A masszázs a mozgásszervi betegségek alternatív megoldása lehet…