Mennyit keres egy masszőr? 

Amennyit dolgozni tud? Amennyire profi szakember? Amennyire jó a marketing? 
Ez a blogbejegyzés az egyéni vállalkozókról szól, nem az alkalmazottakról. Tudd meg, hogy mennyit keres egy masszőr…

 

Ebben a cikkben: 

 1. A legtöbben így számolnak!
 2. Ami a valóság: bevétel, kiadások, profit…
 3. Mit jelent ez a magyar átlagjövedelemhez képest?
 4. Mi a reális ár, amit el lehet kérni egy masszázsért?
 5. Mekkora áremelés lehet indokolt?
 6. Mit kell a pénzért megtenni és ez mivel jár?

 

Mennyit keres egy masszőr?
A legtöbben így számolnak, amikor a masszőrök bérét próbálják megállapítani…

A helytelen képlet:

1 munkanap 8 vendéget masszírozol 10 ezer forintért, az naponta 80 ezer forint. 6 munkanapot dolgozol egy héten, mert a szombatot is bevállalod. Tehát dolgozol 25 munkanapot egy hónapban, vagyis 25 X 80 000 = az 2 000 000 forint. Megszorozzuk 12-vel és kijön, hogy 24 000 000 forintot keresel egy évben…

Nem is rossz, ugye?

Na már most el kell, hogy keserítselek… ebben a képletben több hiba is van.

Egy munkanap maximum 6 vendéget tudsz bevállalni, ha tisztességesen akarod megmasszírozni az utolsó vendéget is, nem csak az elsőket.
10 ezer forintot akkor kérhet egy masszőr, ha már befutott… tehát nem egy kezdő. Lentebb teszek egy javaslatot, hogy mennyit kérjenek a kezdők egy masszázsukért.

Hat munkanapot nem tudsz dolgozni, mert kikészülsz, úgyhogy számoljunk 5 munkanappal. Vagyis 20 munkanap egy hónapban.
Nem 12 hónapot fogsz dolgozni egy évben, hanem csak 10-et. A maradék kettőt azt a szabadságok, ünnepnapok, munkaszüneti napok, hosszúhétvégék, betegszabadságok teszik ki. Ezeket senki nem fizeti ki, a bevétel ebben a két hónapban 0 forint (kötelező kiadás viszont ugyanúgy van ebben a 2 hónapban is, de erről később).

Na de mennyit keres egy masszőr? Akkor ennek alapján számoljunk:

Maradjunk a befutott masszőr példánál és legyen egy kezelés 10 ezer forint.
6 vendég szorozva 10 ezer forinttal, szorozva 20 munkanappal, az 1 200 000 forint egy végig dolgozott hónap. Megszorozzuk a már említett 10 hónappal és kijön a 12 000 000 forint egy évre.
Vagyis 1 000 000 forint per hónapra jön ki a matek.
Tehát pontosan a fele annak, amit kiszámoltunk az első képletben. Még mindig jól hangzik, ugye?

Nézzük mi van még…

Az előbbi képletet úgy számoltuk ki, hogy tele van a naptára a masszőrnek. Sajnos ki kell, hogy ábrándítsalak, 80-85%-al kell számolni, mivel átlagosan nem lesz fullra tele az a naptár. Lesznek betegségek, lemondások és nem jön-nem szól esetek, ami helyeket nem fogsz tudni feltölteni. Lesznek rokonok, barátok, akiktől nem fogod elkérni a teli árat, így az kiesés.
Az 1 200 000 forint lecsökken, így valójában 1 000 000 forint. Ezt kell megszorozni 10-el, az pont 10 millió ugye. Miután visszaosztjuk az év 12 hónapjával, megállapítható, hogy körülbelül 830 000 forintot keresel per hó.

Nézzük a kötelező kiadásokat, minden hónapban a megúszhatatlan költségeket…

Könyvelő, KATA adó, helység bérlése, rezsi, anyagköltségek…
Számoljunk mindezekkel 200 ezer forint per hóval. Ezeket akkor is fizeted, amikor nem dolgozol (kivéve az anyagköltséget), tehát abban a 2 hónapban is, amikor szabin vagy, vagy beteg vagy… stb.
12X200 000= 2 400 000 forint leugrik az éves bevételből.

Aztán vannak a nem kötelező kiadások:

Évi 1-2 képzés/tanfolyam, új eszközök vagy masszázsgépek valamint azoknak a javíttatása és lecserélése, automatás víz a vendégeknek, váratlan kiadások például ágyhuzat lecserélése, lepedők vétele, munkacipő, munkapóló lecserélése… stb.
Nyugodtan számoljunk erre 35 ezer forintot per hónap. 12X35 000= 420 000 forint.

Mit is hagytam még ki…

Ja a reklámköltségeket… Mondjuk FB-on elköltesz erre 20 ezer forintot per hónap, hogy menjen a bolt. Újságban és sehol máshol nem hirdetsz ezen kívül. Ez egy évben 240 000 forintot jelent.

Tehát akkor mennyit keres egy masszőr?
Nézzük hol tartunk:

Éves bevételünk:
10 000 000 forint (egyelőre 830 000 ft/hó)

Kiadásunk összesen:
3 060 000  forint, de kerekítsünk 3 millióra.

A bevételből levonjuk a kiadást, akkor az 7 millió.

Ennyi marad 10 hónap alatt, ami azt jelenti, hogy ha 12 hónapra vetítjük ki, akkor az 583 ezer forint profitot jelent a kiadások után. Ennyit tudsz hazavinni…
Most már jól láthatod, hogy mennyit keres egy masszőr!

Tehát a nettó 600 ezer forintot sem éri el a profit.

Ez kb. 130 ezer forinttal magasabb, mint a nettó magyar átlagkereslet (ami 2023. decemberében 451 300 volt).
Ebből kell a magánéletet megoldani: hiteleket vagy albérletet kifizetni, rezsit fizetni, élelmiszert vásárolni, autót fenntartani, biztosításokat fizetni és a nyaralásokat, szórakozást megoldani, valamint tartalékot félretenni és a többi…
Szerintem ez nem egy rossz fizetés, de nem is kiemelkedő.
És akkor most 10 ezer forintos munkaórával számoltunk az elején.

A kezdők, akiknek még nincs vendégköre, körülbelül 7000 forintot kérhetnek el. Ezzel számolva már forintra ott van a kezdő masszőr, mint a magyar átlagkereslet.

És akkor most az egyéni vállalkozókra néztük a számításokat…

Alkalmazottként Baján és környékén, de az országban is biztos (Pest kivételével talán), hogy jóval rosszabb a fizetés.
Én mikor alkalmazottként dolgoztam bő 1 évet 2016-ban, havonta 80+ vendéget masszíroztam meg, a havi fizetésem pedig nem érte el a 130 ezer forintot se, ráadásul be se voltam jelentve. Mégis minden egyes napját élveztem, mert rengeteget tanultam, fejlődtem és értékes embereket ismertem meg, amiért a mai napig hálás vagyok. Tulajdonképpen ez kövezte ki az utam a saját vállalkozás felé.

Visszakanyarodva… Akik otthon tudnak dolgozni és nem nyomja a vállukat a bérelt üzlet terhe, azoknak egy kicsit könnyebb, kicsit több marad a zsebben a hó végén.

Akik feketén dolgoznak, azoknak megmarad az adó és a hirdetési költségek, mert ugye ők nem tudják hirdetni magukat. Véleményem szerint, ha valaki szakértő, akkor bűn feketén dolgozni, mert nem jut el a híre a nagyközönséghez. Valószínűleg jobban járnának, ha bevállalnák az adót és a hirdetési költségeket, mivel mennének hozzá annyival többen, hogy megérje a sztori.

Mi a reális ár, amit el lehet kérni egy masszázsért?

Erre is van egy képletem és meg is magyarázom. Mert hogy ettől is függ, hogy mennyit keres egy masszőr.
Először is… sorold be magad valamelyik kategóriába: kezdő-, tapasztalt-, mester masszőr.
Na most…
Ha a kezdőbe soroltad be magad, akkor nézd meg a városodban és környékeden, hogy a 3-5 legolcsóbb Barber shopban mennyibe kerül egy hajvágás és ezt átlagold. Majd szorozd meg kettővel és ezt az eredményt kerekítsed le vagy fel úgy, hogy a vége X ezer vagy X ezer 500 forint (esetleg 900) legyen és megkaptad az áradat.
Ugyanezt csináld meg a középkategóriás és a drága Barber shoppokkal annak függvényében, hogy tapasztalt-, vagy mester masszőrnek tartod magad.

Miért ez a számítás?

Azt gondolom, hogy azért, mert egy férfi hajvágás kb. 25-30 perc, egy normális masszázskezelés pedig ennek pont a duplája 50-60 perc. De nemcsak emiatt indokolt a borbélyok árainak duplázása, ugyanis a masszőr meló körülbelül dupla annyira megterhelő fizikailag. A vendégek és a borbélyok is egyetértenek ezzel, tehát indokolt ez a képlet.

Vegyük Baját…
Az 5 legmenőbb Barber shop árait ha átlagolom, megszorzom kettővel, és lekerekítek, akkor kijön a 10 ezer forint.
Az én áraimat itt találod: Áraim

 

Pár szó az áremelésről…

A hatalmas (covidos?/háborús?) infláció indokolttá tette a 20%-ok emelését az elmúlt években, ezt a vendégek is megértették.
Békeidőben viszont 1000 forintos áremelésnél nem javaslok többet, különben kalkuláld bele a vendégvesztést is.
1000 forintnál kevesebb emelést sem tartok jó húzásnak, mivel a 100-200 forint emelgetések az olcsóság látszatát keltik, az 500 forinttal meg az a baj, hogy ugyanazt a tortúrát le kell játszanod a vendégeknél, mint amikor 1000 forinttal emelsz. Inkább egyszer többet, mint többször kevesebbet.

Ne fél az emeléstől!
Ne hallgass azokra, akik azt mondják, hogy nem kell emelni az árat. Sokan rettegnek a vendégvesztéstől, de ahányan lemorzsolódnak, annyi új vendég fogja örömmel kifizeti a kicsit drágább áraidat. Az áremeléssel kivétel nélkül mindig csak nyertem eddig.

 

Milyen munkát kell beletenni ahhoz, hogy nyugodt szívvel elkérd a vendégtől a pénzt?

Először is ki kell normálisan tanulnod a szakmát. Tehát kell a végzettség.
Majd gyakorlatot és tapasztalatot kell szerezned. Ehhez valószínűleg alkalmazottként kell elhelyezkedned. Sajnos gyakran ingyen kell dolgoznod, hogy a jobbaktól tanulhass. Majd amikor úgy érzed, hogy elsajátítottad a szakma csínját-bínját, nyiss saját üzletet.
A tanulási folyamat, az alkalmazotti lét és a saját üzlet beindítása összesen körülbelül 3 évet ölel fel és legalább 1500 vendéget kell jelentenie, hogy tapasztalt masszőrnek mondhasd magad.

Közben a marketinget ajánlott kitanulnod és használnod.
Ha már 5 éve van saját vállalkozásod és csak ebből élsz, vagy túl vagy 5000 kezelésen, akkor tekinthetsz magadra mester masszőrként.

Nem úszod meg a napi 8 óra munkaidőt…

6 vendéget mondtam, ami 6 óra napi munka lenne, de emellett még vannak háttérteendők, amikkel nem keresel 1 forintot sem. Mégpedig nem is kevés, napi 2 órát mondok rá. Ez áll az üzlethelység takarításából, a szennyes mosásából, a közösségi média foglalkozásából, könyveléssel, bevásárlással, reklámkészítéssel… stb.

Melyek az egyéni vállalkozás és a masszőr munka előnyei?
 • Nincs főnököd, a magad ura vagy.
 • Nem muszáj reggel 7-kor kelni.
 • Megbecsülést és elismerést kapsz a vendégektől.
 • A segítői érzés felbecsülhetetlen.
 • Nincsenek furkálódós kollégák.
 • Nyugodt munkakörnek mondható.
 • Nem kiemelkedő, de elég fizetés ahhoz, hogy meg tudj élni egy normális szinten.
 Melyek a hátrányai?
 • Kemény fizikai munka: folyamatos erőkifejtés; akkor se lehet leülni, amikor elfáradtál.
 • Pár ledolgozott év után már fáj a hátad, lábad, vállad és azt kívánod, hogy bárcsak saját magad vendége lehetnél.
 • Egy helyben kell állni, toporogni; olyan pozícióban lenni órákig, amiben mások mosogatni sem tudnak 30 percnél tovább.
 • Mentálisan is megterhelő: különböző személyiségekhez kell alkalmazkodni; sokszor minipszichológusnak kell lenned; gyakran néma csendben kell dolgozni, hogy a vendég pihenhessen.
 • 10 négyzetméteren kell lenni egész nap.
 • Készülj fel, hogy nem fogod ezt csinálni nyugdíjig, max. 15-20 év masszőrködés után kereshetsz másik munkát, addig nem árt azt kitanulod.
 • Nagyon kevés nyugdíj lesz a KATA után…
 • Nincs fizetett szabadság.
 • Nincs karácsonyi bónusz.
 • Nincs céges autó, lap-top, telefon, SZÉP kártya…

És bár munkából hazafele menet alig fogod várni, hogy végre ledőlj a kanapéra, mégis büszkén tekintesz vissza minden egyes aznapra, mert segíthettél másoknak.

Íme egy másik blog cikkem, ami szorosan kapcsolódik ehhez a bejegyzéshez:
Masszázs árak Baja

Bízom benne, hogy ezek a cikkek segítenek nagyobb rálátást adni a masszázs árak hátterére!

Mennyit keres egy masszőr?

Mennyit keres egy masszőr?