Masszázs tanfolyam Baja 

 

Olvasd el a cikket és kapj egy jó nagy adag dopaminlöketet, hogy elkezd ezt a szép szakmát vagy ismerd meg a korlátaidat és dönts helyesen, mielőtt masszőrnek tanultál. 

Amiről szó lesz a „Masszázs tanfolyam Baja” cikkben: 

1. 12 tanács, mielőtt beiratkoznál egy tanfolyamra. 
2. Ahogy én jártam anno, mert nem voltam eléggé körültekintő. 
3. Tippek, hogy mire figyelj oda egy képzőközpont kiválasztásánál… 
4. Törődj a mentálhigiénéddel… 
5. Hogyan ne válj te is kontárrá? 
6. Nyílt levél a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara felé! 
7. Más masszőrök örülnek, engem elszomorít, ha messziről keresnek… 
8. Könyvajánló
9. Kedves Kollégák! 

 

12 tanács, mielőtt masszőrnek állnál:

 1. Járj el masszázsokra: mindenfélére. Így fogsz a legtöbbet tanulni és megtudod, melyik technika tetszik neked és melyik nem.

 2. Olvass a masszázsról és nézz videókat…

 3. Járj utána az adott iskolának, ahol tanulni szeretnél: ugyanis rengeteg az olyan iskola, akik csak a pénzedre hajtanak és cserébe nem kapsz érte semmit. Erről bővebben lentebb olvashatsz, hogyan jártam én…

 4. Próbáld ki otthon a családtagjaidon: egyáltalán bírod-e az érintést.

 5. Teszteld magad, hogy bírod-e a monotonitást! Itt egyfolytában és egy helyben ugyanazt kell csinálni… Bírod-e, hogy 10 négyzetméteren kell lenned 6-8 órát?Tudd, hogy két vendég között perceid vannak enni, inni, wc-re menni, pihenni, visszahívni aki keresett, válaszolni az üzenetekre…

 6. Eddzél, szerezz állóképességet: itt állni kell egész nap és folyamatosan testi erőt kifejteni… Nem ülhetsz le pihenni akkor sem, amikor elfáradtál.

 7. Beszélj masszőrökkel: így szerezhetsz a leghitelesebben információkat arról, hogy milyen külföldön dolgozni egy hotelban masszőrként, vagy egy hajón, vagy milyen érzés idegenekhez házhoz járni, vagy az állami kórházban masszőrként dolgozni.

 8. Tervezz és számolj: Hány vendéget szeretnél/vagy képes megmasszírozni egy nap és mennyiért vagy hajlandó csinálni… stb. Tervezd meg a havi kötelező kiadásaidat és előre kalkuláld bele azt is a költségvetésbe.
  Ehhez segítséget itt találsz: Mennyit keres egy masszőr?

 9. Nagyon kérlek, hogy ne a rövidebb utat válaszd! Tudom, hogy nagyon csábítóak a pár napos online tanfolyamok, de egy asztalos se egy pár órás youtube videó után lesz asztalos. Miután elvégezted a tanfolyamot – ha teheted – , először menj el alkalmazottnak a végzettségeddel. Tudom furán hangzik, de abban az 1-2-3 évben, amíg alkalmazott leszel, sokszorosan többet fogsz tanulni, mint az iskolában. Ha elsajátítottad a szakma csínját-bínját, nyiss saját masszázsszalont. Így sokkal jobban megfogod becsülni azt, amiért küzdöttél. Járd végig a ranglétrát, csak előnyödre válik, azt garantálom! Én is így kezdtem.

 10. Ne a papírhalmozásra játssz! Ne csinálj párhuzamosan képzéseket… Rengetegen halmozzák a gyorsan megszerezhető okleveleket és nagyon szépen mutatnak a szalon falán kirakva, de az az igazság, hogy ha valaki rövid időn belül szerzett sok oklevelet, az a személy valószínűleg nem ért az adott „végzettségekhez”. Azt javaslom, hogy csak akkor kezdj bele egy új tanfolyamba, ha eldöntötted az előző tanult technikáról, hogy alkalmazod-e a gyakorlatban, illetve úgy érzed, hogy sikerült maximálisan elsajátítanod. Előfordulhat az is, hogy tanfolyam közben vagy után úgy érzed, hogy ez neked mégsem jön be, nem érzed a magadénak és ezért nem fogod ezt alkalmazni élesben. Ez egy nagyon bátor és tisztességes döntés magaddal és a vendégekkel szemben is. Legalább megtudtad, hogy neked mégsem bejövős… Ne csináld azt, amit nem érzel magadénak, nyugodtan kukázd ki, van rengeteg másik technika is.

 11. Mennyire vagy alkalmazkodó? Különböző típusú emberekkel való kommunikációra készülj fel, ezért szinte maximálisan alkalmazkodónak kell lenni. Ugyan fontos, hogy képes legyél alkalmazkodni a különböző személyiségekhez, de természetes előfordulhat az, hogy valakivel semennyire nem tudsz azonosulni és abszolút nem passzol a személyiséged egyes illetőkhöz. Ezt valószínűleg a másik fél is meg fogja érezni és nem fog többet jönni a kezelésedre, de ilyen esetben ezt ne bánd, ne érezd kudarcnak… Energiavámpírokra nincs szükséged.

 12. Vigyázz az egészségedre: A masszőr munka fizikailag igencsak megerőltető. Már az elejétől kezdve szabj magadnak határokat! Ne akarj napi 10-12 órákat masszírozni, mert hamar kiégsz. Én azt javaslom, hogy 6-7 vendégnél ne vállalj többet egy nap. Az utolsó vendéget ugyanúgy kell masszírozni, mint a legelsőt. Ne menjen a mennyiség a minőség romlására! Javaslom, hogy egy héten 5 napnál többet ne dolgozz, valamint ne masszírozz munkaszüneti- és ünnepnapokon. Két vendég között minimum 10 percet pihenj, soha ne legyen időbeli átfedés közöttük. Minden szünetben igyál vizet. Ezeket tartsd is be, legyél következetes!

  Ezen kívül legyen egy hobbid, amivel ki tudsz kapcsolódni.
  És ne felejtsd el, hogy a masszőrnek is kell egy masszőr.
  Ezeket azért fogadd meg, hogy ne égjél ki pár év alatt…

 

Pórul jártam…

Megjegyzés: Az alábbi szöveget videóból szedtem ki, ha inkább megnéznéd, akkor katt ide: KATT

Bozár Attila vagyok, a Globál Masszázs Testszerviz masszőre, és szeretnék elmondani egy saját történetet arról, hogy én hogyan jártam anno, mikor befejeztem a gyógymasszőr képzést, ami ugye két éves iskola volt.
Szerettem volna magamat továbbképezni, és ezért felmentem a Google-re, és beírtam, hogy masszázs tanfolyam Baja. Ehhez képest csupa nem bajai tanfolyamot dobott fel, na mindegy. Gondoltam, hogy amit legelőször kidob, az egy jó fajta iskola lehet, ahol tényleg valódi tudást tudnak adni. Néhány egész jó véleményt olvastam a weboldalukon, ezért úgy döntöttem, hogy őket választom, és ebben az iskolában szeretném továbbképezni magam.

Milyen továbbképzésekről van itt szó?

Lehet ez egy lávaköves masszázs, szőlőolajos masszázs, lehet ez egy thai masszázs, talpmasszázs, egy kineziológiai tapasz tanfolyam…stb. Tehát elég sokféle ága van a masszőr szakmának, amiben folyamatosan lehet továbbképezni magadat. Hozzátenném, hogy ezeknek a meghirdetett tanfolyamoknak nincs előfeltétele általában. Egy érettségi (vagy az se) elég hozzá, hogy valaki elmenjen masszőrnek tanulni, tehát nem szükséges az, hogy valaki a két éves gyógymasszőri szakmát megszerezze. Hanem bárki oda mehet, akár nulla anatómiai ismerettel is, és bárki megkaphatja ezt a papírt, akár egy hétvége alatt is.
Lehet normális tanfolyamokat találni, normális képzéseket. Vannak nagyon jó masszőrök, akik ilyen tanfolyamokon saját juttatták el a svédmasszázs fogásait.

Én máshogy jártam…

Kinéztem magamnak két tanfolyamot, ami megtetszett, és úgy gondoltam, hogy ezek hasznosak lehetnek továbbiakra nézve. Ez úgy zajlott, hogy én előre átutaltam az ”iskolának” az általuk kért összeget, és cserébe postán kiküldtek anyagot.
Ugye két tanfolyamot választottam. Az egyik tananyagot azt el lehet sajátítani autódidaktikus módon. Az egy 80 oldalas anyag volt, plusz küldtek egy DVD-t, és e mellé ígérték még a gyakorlati tudást, amihez Pestre kell felutazni hétvégente, és ott kiképeznek, hogy a gyakorlatban is megfelelő legyél. A második tanfolyamnak az anyaga kb. 10 oldalból állt, és katasztrófa volt… gondolatjelekkel volt fölsorolva, hogy mire milyen fogás kell. Semmilyen megjegyzés, semmilyen ábra, semmilyen rajz, és semmilyen részletes leírást nem kaptam hozzá, tehát ebből lehetetlen volt elsajátítani, hogy mit kell csinálni.
Reménykedtem, hogy azért valamelyest én ezt megtanulnom, és akkor a gyakorlaton már elméletben fogom tudni legalább, hogy melyik fogás miután jön. Teltek-múltak a napok, és még mindig nem kerestek föl, hogy mikor tudnék fölmenni gyakorlatra, és hogy mikor tudnám elsajátítani az elméleti anyagot. Ezért e-mailben küldtem nekik egy levelet, amiben ezt megkérdeztem.

A válasz pedig a következő volt…

majd, ha összejön a kívánt létszám, majd akkor lesz gyakorlati nap. Ez eléggé felháborító volt, mivel úgy gondolom, hogy nem kéne meghirdetni egy tanfolyamot, és nem kéne előre befizettetni a hallgatóval a képzést, hogyha nem tudnak számára gyakorlatot biztosítani. De úgy voltam vele, hogy tudok én még várni egy-két hetet, hátha addigra összejön a kívánt létszám.
Ehhez képest három hét múlva postán kaptam egy levelet, és benne volt az oklevelem, hogy én ezt elvégeztem, ezt a két tanfolyamot. Ott volt a tanfolyam vezető neve, az én nevem, és egy sikeres oklevelet kaptam, hogy én ezt elvégeztem. Úgy, hogy egyszer sem láttak engem élőben, egyszer sem oktattak ki, hogy mit, hogy kell csinálni, és erre kaptam egy papírt. Úgyhogy ez mélységesen felháborított engem, és a további leveleimre nem is reagáltak.

És úgy gondolom, hogy ez kritikán aluli, hogy Magyarországon ez így tud létezni.

Tehát ez papírgyártás, konkrétan. Befizetsz egy összeget, kapsz egy papírt, nem kapsz tudást, de nyithatsz már egy vállalkozást, ami borzasztóan felhígítja a szakmát. És ezért van az, hogy boldog-boldogtalan masszőrnek áll, és ezért van az, hogy nulla tudással is hirdetnek valamit, amit igazából nem is tudnak ezek a ”masszőrök” .
Úgyhogy véleményem szerint ezek a papírok semmit nem érnek. Össze is téptem ezeket a papírokat. Az általam választott két masszázs tanfolyamat természetesen nem raktam bele a repertoáromba, és nem végzem azokat. Nem is fogom, ugyanis annyira elment a kedvem tőle, hogy én ezt másik iskolában sem próbáltam elsajátítani.

Azért meséltem el nektek ezt a történetet, hogy ne járjatok úgy, mint én. Nagyon nézzétek meg, hogy hova mentek magatokat továbbképezni. Tovább kell magatokat képezni, ez egy ilyen szakma, nem lehet megállni, folyamatosan tanulni kell. Szerintem egy fantasztikus szakmát választottatok, rengeteg embernek fogtok segítséget nyújtani, és kívánom nektek, hogy legyetek sikeresek a jövőben.
Megjegyzés: az általam említett iskola már nem az első találat a kereső oldalon. És még egyszer kiemelném, hogy lehet valaki jó masszőr anélkül is, hogy gyógymasszőr lenne, ha megfelelő elméleti és gyakorlati tudást szerzett a megfelelő tanfolyamon.

 

Akkor mégis hogyan válassz tanfolyamot?

Ahogy a tapasztalataim is mutatják, fontos körültekintően választani az oktatóközpontot.
Íme néhány tanács arra, hogy mire figyelj oda:

 1. Hitelesítés és minősítés: Ellenőrizd az oktatóközpont hitelesítését és minősítését. Keresd meg, hogy milyen akkreditációkkal rendelkeznek, és hogy elismert-e a szakmaiságuk.
 2. Referenciák és vélemények: Nézd meg mások véleményeit és tapasztalatait az adott oktatóközponttal kapcsolatban (lehetőleg ne az adott iskola honlapján). Keresd az online értékeléseket, beszélj másokkal, akik már részt vettek az általad fontolt képzésen.
 3. Tananyag és tartalom: Kérj információkat a tananyagról és a tanfolyam tartalmáról. Fontos, hogy tényleges tudást és gyakorlati ismereteket szerezz, ne csak papírt. Érdeklődd meg, hogy hány fő a maximum, akiknek oktatnak. Velem előfordult már, hogy 50-en voltunk egy képzésen és egy oktató volt. Gondolhatod, hogy mennyire tudott odafigyelni a tanár, hogy helyesen csinálják-e a hallgatók az adott fogásokat. És még hozzátenném azt is, hogy soha, egyetlen pár napos masszázsképzésen se láttam olyat, hogy bárki megbukott volna, még az is átment, aki nem tudta, hogy hol a lapocka…
 4. Oktatók tapasztalata: Érdeklődj az oktatók tapasztalatáról és szakértelméről. Jó, ha olyan oktatók vezetik a képzéseket, akik rendelkeznek széleskörű tapasztalattal és tudással a masszázs területén.
 5. Gyakorlati képzés: Ellenőrizd, hogy a képzés része-e gyakorlati oktatás, és ha igen, milyen formában történik. Fontos, hogy lehetőséged legyen valós környezetben gyakorolni és tanulni.
 6. Költségek és fizetési feltételek: Értsd meg teljesen a képzés költségeit és a fizetési feltételeket. Legyél óvatos azokkal az intézményekkel, amelyek előre teljes összeget kérnek, anélkül hogy részletes információkat adnának.
 7. Kommunikáció és támogatás: Fontos, hogy az oktatóközpont jó kommunikációt és támogatást biztosítson számodra. Ha kérdéseid vagy aggodalmaid vannak, az oktatóközpontnak kellőképpen reagálnia kell rájuk.
 8. Részvételi feltételek: Ellenőrizd a részvételi feltételeket és az esetleges előfeltételeket. Bizonyosodj meg arról, hogy megfelelsz-e az esetleges követelményeknek, és hogy valóban előnyödre válik-e a képzés.
 9. Ha nem voltál elégedett a tanfolyammal, nyugodtan reklamálj és írj véleményt a tanfolyam webfelületeire. Így van esélye másnak, hogy elkerülhesse azt az oktatóközpontot.

  Fontos információ a felnőttképzésekről!
  Fény az alagút végén?
  A felnőttképzési törvény szerint bejelentési kötelezettség van: A bejelentett képzésekhez már kötelező a képzési programot feltölteni a Felnőttképzési Adatszolgáltatási Rendszer (https://far.nive.hu/) felületén.
  A 2024. május 10-én megjelent a Magyar Közlönyben a felnőttképzésről szóló 2013. évi LXXVII. törvény módosítása, amely rögtön hatályba is lépett. Az 57. paragrafus írja elő ezt a kötelezettséget.
  A képzési programmal kapcsolatos követelményeket megtalálhatod a felnőttképzési törvény 1. fejezet, 6. bekezdés 12. paragrafusában:
  KATT IDE A JOGSZABÁLYHOZ

   

  Érdemes amúgy is átböngészni a 2013. évi LXXVII. törvényt a felnőttképzésről:

  Az ismeretek a felnőttképzésről szóló törvényről lehetővé teszi számodra, hogy informáltabb és biztonságosabb döntéseket hozz a képzéseddel kapcsolatban.
  A törvény ismeretével tisztában lehetsz a saját jogaiddal és kötelezettségeiddel a képzés során, ami segíthet abban, hogy kihasználd a rendelkezésedre álló lehetőségeket és jogokat.

  Visszakanyarodva… úgy gondolom, hogy egy jelentős lépés ez a felnőttképzési szektorban, hogy a képzések minősége és átláthatósága javuljon. A képzési programok feltöltése segíti az ellenőrzést és a fejlődést is.
  Remélem, hogy a jövőben fejlesztik még ezt a vonalat, mert önmagában még ez is kevés.

Bízom benne, hogy ezek a tippek segítenek elkerülni a csalódásokat, és megtalálni a megfelelő masszőrképzést számodra. Sok sikert kívánok a választásban és a jövőbeli tanulmányaidban!

 

Törődj a mentálhigiénéddel!

A masszőrök nem véletlen végeznek el olyan tanfolyamokat, amikkel a saját lelki egészségüket megtudják őrizni.
A legtöbben a Reiki képzést csinálják meg, nekem az agykontroll jött be, de ha te úgy döntesz, hogy pszichológushoz jársz, az is rendben van.

Saját tapasztalat, hogy az agykontroll tanfolyam óta – és mióta rendszeresen használom – összességében gyorsabban és mélyebben alszom, frissebben és kipihentebben ébredek, napközben több kreatív ötletem támad és a közérzetemre is pozitív hatással van.
Az agykontroll egyik fontos eszköze a relaxáció, ilyenkor alfa agyhullámok termelődnek.
Az alfa agyhullámok az alvás és az ébrenlét közötti ellazulást jelzik az egész szervezetben. Jelentősen javul a szervek – többek között az agy – oxigénellátottsága, lassul az anyagcsere, fokozódik a sejtek regenerációja. Csökken a vér tejsavtartalma, kitágulnak az erek, így javul a szervek vérellátása, csökken a vér koleszterinszintje, megnő az endorfinszint, ami magasabb fájdalomküszöbbel és kellemes közérzettel jár.

Húsz perc relaxálás körülbelül annyi stresszt vezet le szervezetünkből, mint 3-4 óra alvás.

Az erős kreativitással rendelkező emberek alfa-szinten oldják meg problémáikat, ezáltal jóval könnyebben és hatékonyabban hajtják végre mindennapi feladataikat.

Mindenkinek tudom javasolni, hogy relaxáljon hétköznapjaiban.

Ajánlom az agykontroll tanfolyamot, de számtalan más módszer is van amik közül tudsz választani, rajtad múlik melyik áll hozzád a legközelebb.


Ne feledd, hogy azért, mert vettél egy hajót, még nem vagy kapitány…

Egyre több vendégem vesz otthonra magának köpölyöző készletet, ami önmagában egy jó irány lenne, hiszen gyógyszermentesen szeretnének egészségesek lenni. Viszont itt is szeretném felhívni a figyelmet, hogy mindenki, aki használja máson vagy magán, legyen körültekintő és végezzen el egy tanfolyamot!
Nem alapműveltség tudni, hogy hol lehet és hol tilos a köpölyözés, de ha már van eszközöd, nézd meg a használati utasítást! Hogy akarsz úgy köpölyözni, ha nem tudod, hogy lehet-e egyáltalán?
Javaslom, hogy ne utánozz senkit képek, videók alapján, mert számtalan esetben látom, hogy helytelenül köpölyöznek még bizonyos „szakemberek” is.

Néhány feltűnő jellegzetes hiba köpölyözés során:
– Helytelen, ha valaki 128 db köpölyt feltesz, nem ettől függ a kezelés hatékonysága. Sőt, még árthat is! Masszőrök között „sündisznózás”-nak szoktuk nevezni, nem ért hozzá, aki így köpölyözik, kerüld el
– Ezzel nagymértékben sokkolja a szövetet, idegrendszert, megterheli a testet és a méregtelenítő szerveket. Nem ez a köpölyözés célja!
– A kevesebb néha több! A legtöbb esetben 6-8 darab köpöly is elég egyszerre.
– Továbbá tilos tenni kiálló anyajegyekre!
– Tilos tenni vesére és tájékára!
– Tilos tenni nyaki ütőérre!

Ez csak néhány kontraindikáció, sorolhatnám még, hogy mi mindenre kéne odafigyelni köpölyözés során, de nem teszem, mert arra van a tanfolyam. Tanfolyam nélkül ne akarj másokon segíteni, mert árthatsz vele!
Valamint megjegyezném még, hogy a legtöbb esetben a masszázzsal együtt kombinált köpölyözés vezet eredményre, önmagában kevés.
Szóval attól, hogy van köpölykészleted, még nem vagy masszőr.

Csak óvatosan ezzel is, ne válj te is kontárrá!
Ez is érdekelhet:
Kontár masszőrök, csaló csontkovácsok…
Ha már itt tartunk…

 

NYÍLT LEVÉL!

Tárgy: Meddig kell még tűrni a szakma hígítását?

Tisztelt Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara!

Nyílt levélben szeretném kifejezni mély aggodalmamat és felháborodásomat a masszőrök között egyre jobban elterjedő helytelen gyakorlat miatt. Az elmúlt pár évben riasztó tényeket tapasztaltam, amelyek azt mutatják, hogy egyes masszőrök túlzott mennyiségű köpölyt alkalmaznak kezeléseik során, veszélyeztetve ezzel a vendégek egészségét. Ez a módszer, amit „sündisznózás” néven gúnyolunk a szakmában, rendkívül káros és elfogadhatatlan. A lényege, hogy a masszőr annyi köpölyt felhelyez a testre, amennyit csak tud. Ez a módszer semmiképpen sem felel meg a masszázs terápia etikai és szakmai követelményeinek.

A „sündisznózás”-t használó masszőrök tanulatlanok és kísérleteznek a vendégeken ahelyett, hogy elmennének egy köpöly-tanfolyamra, ahol megismerhetnék ezt a csodálatos eszközt.
A kezelés hatékonysága nem azon múlik, hogy valaki hány köpölyt alkalmaz. Ellenkezőleg, a túlzott mennyiségű köpölyözés súlyos károkat okozhat. A közösségi médiában láttam olyan esetet, amikor egy kísérletező kókler masszőr több mint 100 db. köpölyt alkalmazott egy 80 év feletti nénin, súlyosan veszélyeztetve az idős vendége egészségét.

Ez elfogadhatatlan és elítélendő magatartás.

Felháborítónak tartom, hogy egyes tudatlan vagy pénzéhes masszőrök ilyen módon eljárva ártanak az emberek egészségének és kihasználják, hogy a vendégek nem értenek a köpölyözés módszertanához.
A „sündisznózás” módszerrel végzett köpölyözés megdöbbentő mértékben megterheli a szöveteket és az idegrendszert, károsítja a testet és a méregtelenítő szerveket. A köpölyözés nem arra való, hogy sokkhatást okozzon, hanem hogy a testi-lelki egyensúly helyreállítását és a fizikai javulást szolgálja.
A túlzott mennyiségű köpöly használata nem csak felesleges, hanem potenciális veszélyt is jelent a vendégek számára.
Emellett szeretném hangsúlyozni, hogy a rendszeresen azt látom a közösségi médiában megosztott képeken, hogy a tanulatlan, kísérletező kókler masszőrök oda tesznek csészéket, ahova tilos lenne pl. bizonyos anyajegyekre, nyaki ütőérre, sebekre, vérhígítót szedő vendég testére.
Ez a területek egészségét veszélyezteti, és súlyos következményekkel járhat.
Hová lesz így a világ, ha engedjük, hogy az ilyen kockázatos és felelőtlen gyakorlatok elterjedjenek? Meddig tűrjük még el, hogy a vendégek egészségét veszélyeztessék? Az idős vendégek kiszolgáltatottak, felelősségünk megvédeni őket…

Ezért határozottan elítélem azokat a masszőröket, akik „sündisznózás” módszerrel tevékenykednek, és felhívom a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamarát, hogy tegyenek határozott intézkedéseket ezeknek a módszereknek a megfékezése érdekében.
Valamint működjenek együtt a professzionális masszőrökkel a szakma integritásának és a vendégek biztonságának megőrzése miatt. Vezessenek be szigorúbb ellenőrzéseket és minőségbiztosítási folyamatokat a szakmában. Ez magában foglalhatja a masszőrök oktatásának és képzésének fokozását, a szakmai etikai kódex erősítését, valamint a panaszok hatékony kezelését és az elkövetők felelősségre vonását.

A vendégek egészsége és biztonsága elsődleges fontosságú!
Köszönöm, hogy időt szántak erre a levélre, és várom a határozott intézkedéseket és változásokat a masszázs terápia biztonsága és minősége érdekében.

Tisztelettel,
Bozár Attila

 

Elszomorít, amikor Budapestről hívnak fel masszázs ügyben…

Mert ez azt jelenti, hogy az emberek nem tudják megtalálni Magyarország legnagyobb városában a szakértő masszőröket. Túl sok masszőr van és az emberek rettegnek a kontároktól, valamint hogy bajt okoznak bennük. Inkább elviselik a fájdalmat, csak ne rontsanak az állapotukon. Ez sajnos teljesen érthető. És jó esetben csak nem használ a kezelés, rosszabb esetben árt.
Mikor ilyen messziről hívnak, én ilyenkor általában mégiscsak azt tanácsolom, hogy próbáljanak meg keresni a közelben egy szakértő masszőrt, ne kelljen ezért elutazgatni több száz kilométert… Pont ezért nem is hirdetem magam Baján és környékén kívül.
Felhívom a figyelmüket, hogy milyen jelekre figyeljenek a masszőr kiválasztásánál és megadom annak az oldalnak a linkjét, ahol ellenőrizni tudják, hogy ki a valódi gyógymasszőr, ki a valódi manuálterapeuta.
Ezt az egészet is csak úgy lehetne felszámolni, ha a masszőröket szakszerű oktatás után engednék ki a piacra és csak ezek után praktizálhatnának.
Az embereket sajnos nem érdekli és nem néznek utána, hogy gyógymasszőrhöz mennek vagy kókler gerincspecialistához… A marketing és a magabiztosság győz. Amivel egyébként  tisztességtelen előnyt élvezhetnek a tisztességes szakemberekkel szemben.

A kérdésem: mit lehetne ez ellen tenni? Min kéne változtatni, hogy ez jobb legyen?

Szerintem…

 1. Megkéne reformálni az oktatást: a pár napos képzéseket eltörölni* a nagy tömeg számára. Csak azok vehessenek részt ezeken, akik gyógymasszőr vagy gyógytornász vizsgát tettek (+ min. 1 év gyakorlat). Nekik legalább van több éves tudásuk ahhoz, hogy valóban esélyük legyen elsajátítani a rövidebb tanfolyamokat továbbképzés formájában.

*Kivéve pár képzést, például a frissítő masszázstanfolyamot, de azt is szabályozni kellene, hogy minimum X óra elmélet és X óra gyakorlat után jár a papír.

 1. Az alkalmatlan, kókler „tanárokat”, akiknek joguk se lenne oktatni, kiszűrni és eltiltani.
 2. Az online tanfolyamok hasznosságát felülvizsgálni.
 3. Szigorítani a vállalkozási engedélyek kiadását (ne lehessen elég megnyitni egy szalont egy 1 napos online köpölyöző tanfolyam elvégzése után).
 4. Ellenőrző szerveket létrehozni, akik rendszeresen ellenőriznék, hogy kik kontárkodnak és ezt megfelelően büntetnék is.
 5. Az embereket tanítani különböző felületeken, hogyan vegyék észre a különbséget szakember és kuruzsló között. Nekem a kedvencem az online egészségügyi szakember kereső: https://kereso.enkk.hu/

Ezen az oldalon fent van mindenki, aki valaha egészségügyi szakvizsgát tett. Ha itt nincs fent egy manuálterapeuta, akkor biztosan nincs végzettsége és jogszerűtlenül adja ki magát manuálterapeutának.
Természetesen ez csak néhány lehetséges megoldási javaslat, és a helyzet összetettsége miatt széleskörű és átfogó megközelítést igényelne…

Tudom, hogy nem a legvidámabb dolgokról beszéltem eddig, de ne keseredj el, ez egy csodálatos szakma!

Könyvajánló

Bár nem szoktam könyveket ajánlani, most az egyszer kivételt teszek.

Bárcsak évekkel ezelőtt olvashattam volna ezt a könyvet, mert akkor nem a saját bőrömön kellett volna megtapasztalnom az esetleges nehézségeket. Csaba a legapróbb részletességig leírja gondolatait, már-már túl szájbarágósnak is tűnhet, de higgyétek el, hogy ezek összességéből fog kialakulni egy olyan pozitív összkép egy masszőrről, amiből a siker születhet. Ezektől lesz valaki nem csak szimplán jó masszőr, hanem profi masszőr! A részleteken nagyon sok múlik és ez a könyv a részletekről szól!
Kiválóan összefoglalja, hogy mitől lesz valaki eredményes ebben a szakmában. Nekem, tapasztalt masszőrnek is tudott új tanácsot adni, amit be is fogok vezetni a lehető leghamarabb. Minden kezdő masszőrnek kötelező olvasmány kell, hogy legyen! Aki betartja a könyv tanácsait, annak nagy valószínűséggel a siker köveivel lesz kikövezve útja…

A masszőrök világnapja alkalmából… – május 18.

Kedves Kollégák!

„Te csak 6 órát dolgozol egy nap, mit akarsz?” – kérdezik gyakran tőled.

Nyugodtan világosítsd fel őket!
Igen, de az a minimum 6 óra az kőkemény fizikai munka.
6 órát állsz egy helyben.
6 órán keresztül olyan testhelyzetben vagy, ahogy mások mosogatnak és 30 perc után már le akar szakadni a derekuk.
6 óra folyamatos erőkifejtés, nincs lógás, te minden egyes forintért tényleg megdolgozol. Nem ülhetsz le, amikor elfáradtál és nem mehetsz ki még WC-re se, ha éppen rád jött az inger masszírozás alatt.
6 órán keresztül minipszichológus vagy, vagy néma csendben dolgozol, mert tudod, hogy ez is hozzátartozik, hogy megkönnyítsed mások életét.
Képes vagy akár változó munkaidőben dolgozni és alkalmazkodni a vendégek igényeihez. Ez gyakran azt jelenti, hogy hosszú, estébe nyúló munkanapokat vagy hétvégéket kell bevállalnod, ami nehezíti a munka és a magánélet egyensúlyát.
Pár ledolgozott év után már fáj a hátad, lábad, vállad és azt kívánod, hogy bárcsak saját magad vendége lehetnél.

De a nehézségek ellenére mi vagyunk azok, akik nap mint nap örömmel és elszántsággal vesszük fel ezt a kihívást. Mi vagyunk azok, akik minden egyes mozdulatunkkal hozzájárulunk mások egészségéhez.
És bár munkából hazafele menet alig várjuk, hogy végre lepihenhessünk a kanapén, mégis büszkén tekintünk vissza az aznapra, amikor segíthettünk másoknak.

Május 18-án ünnepeljük a masszőrök világnapját…
Ez a nap rólunk szól, rólunk, akik az embereknek segítenek, akik szívvel-lélekkel dolgoznak azon, hogy mások jobban érezzék magukat a bőrükben. Ünnepeljük hát ezt a szép szakmát és egymást, hiszen mindannyian hozzájárulunk a világ egy kis részének jobbá tételéhez.
Legyünk büszkék magunkra!
Gratulálok magunknak a kitartásért és az elszántságért! További sikeres munkát kívánok!

„Aki mesteri fokozaton éli az életét, az nem tesz különbséget a munkája és a játéka közt, a feladata és a pihenése közt, a teste és a szelleme közt, a tanulása és a szórakozása közt. Alig tudja, melyik melyik. Egyszerűen csak a kiválóságra törekszik abban, amit csinál, és másokra hagyja, hogy eldöntsék: most dolgozik vagy játszik. Az ő számára úgy tűnik: egyszerre csinálja mindkettőt.” – Zen mondás

 

Köszönöm, hogy elolvastad ezt a blog bejegyzést, remélem adtam pár hasznos tanácsot!

Itt van pár tipp, hogyan varázsolhatod 10/10-es masszázsélménnyé a kezelésedet:

10/10-es masszázsélmény és bennfentes masszázs tippek

Masszázs tanfolyam Baja

Masszázs tanfolyam Baja