GY.I.K. – Gyakran Ismételt Kérdések

1.  Sérv és masszázs?
Porckorongsérvem van, lehet a derekamat masszíroztatni?

Igen, lehet. Sérv és masszázs kapcsolata igen szoros, ám magát a sérvet nem masszírozzuk, csak a körülötte lévő izmokat. 
A masszázs nagy mértékben enyhítheti a fájdalmat, de csak akkor, ha megfelelően és óvatosan végzi el a megfelelő személy.
Soha ne próbálj otthoni önmasszázst végezni a porckorongsérvvel, mivel az súlyosbíthatja az állapotod. Csak egy szakértő masszőr tud segíteni neked, hogy biztonságos és hatékony legyen a masszázskezelés.
A Globál Masszázs Testszerviz foglalkozik porckorongsérves betegekkel. Ajánlott az orvosi papírokat magaddal hoznod.

2. A masszírozópisztollyal lehet szívritmuszavart okozni?

Ha bármilyen szívbetegséged van, akár csak enyhe szívritmuszavar, ne vegyél otthonra masszírozópisztolyt! A masszázsgéppel lehet szívritmuszavart okozni! A pisztollyal árthatsz magadnak és másoknak is, én nagyon ellene vagyok, hogy ezeket már minden második sarkon be lehet szerezni… Ha nem értesz hozzá és túl erősen nyomod vagy túl nagy rezgésszámon, rossz területen, akkor nagy bajt okozhatsz.
A konzultáción első kérdésem szokott lenni, hogy van-e bármiféle szívproblémája a vendégnek. Ha van, az nem zárja ki a teljes kezelést, csak hozzámódosítom az állapotához.

3. Mehetek masszázsra, ha a hátam pattanásos?

Igen, mehetsz masszázsra, ha a hátadon pattanások vannak, de néhány dologra figyelj oda.
Ajánlott, hogy a hátadat tisztán tartsd és ne próbáld kinyomkodni a pattanásokat, mielőtt masszázsra mész. A pattanások kinyomása további irritációt és gyulladást okozhat, és nehezebbé teheti a masszázs elvégzését.
Bizonyos masszázs krémek és olajokra allergiás lehet egy érzékeny bőr. Én mindenmentes krémet használok, és még soha nem okozott allergiás reakciókat senkin.

4. Masszázsra szabad-e mennie szívbetegnek?

Szabad, de fontos, hogy tájékoztass a szívproblémáidról és az orvosod tanácsairól. Így pontosan fogom tudni, hogyan szabjam rád a kezelést, és milyen technikákat szabad alkalmaznom.
Ha téged megnyugtat, akkor mielőtt masszázsra jössz, konzultálj az orvosoddal vagy kardiológusoddal.

5. Szívinfarktus után mikor szabad masszázsra menni?

Amikor az orvos azt mondja, hogy szabad. Ennek az időpontja egyénenként eltérő lehet. Konzultálj az orvosoddal erről, mivel lényeges tanácsokkal tud ellátni.

6. Epilepsziás beteg vagyok. Szabad mennem masszázsra?

A masszázs általában biztonságos az epilepsziás betegek számára, úgyhogy lehet menni. A masszőr tájékoztatása ebben az esetben is elengedhetetlen. A kezelés módosításával járhat, például ilyenkor bizonyos testtájakon nem ajánlott a masszázsgép.

7. Mondjam le vagy mit tegyek? Mai napra masszázsra van időpontom, de köhögök mióta az autóban klímázok. Nagy szükségem lenne a masszázsra.

Javaslom, hogy tisztíttasd ki az autód klímarendszerét.
Az időpont lemondása vagy megtartása a köhögéses állapotodtól függ, ezért mérlegelj:
A klímaberendezés száraz levegőt szokott kibocsátani, ami kiszáríthatja a nyálkahártyákat és irritálhatja a torkot, ezért okozhat köhögést. Ha a köhögésed kizárólag ennek a hatásának tudható be, és nincsenek más egészségügyi tüneteid, akkor talán érdemes lenne megfontolni az időpont megtartását.
Ha a köhögésed olyan egészségi probléma jele lehet, amely fertőzésre vagy más egészségügyi kérdésekre utal, akkor érdemes lemondani az időpontot, hogy ne terjessz betegséget, és pihenj.

8. Végzettség nélkül indíthat valaki egy kis masszázsszalont?

Kivagyok akadva ettől a kérdéstől…
Ezért tart ott Magyarországon a masszázskultúra, ahol tart. Tele van végzettség nélküli kóklerrel az ország, akik csak a pénzre hajtanak, ráadásul árthatnak a vendégeknek. Sajnos az egész szakmát lejáratják és a vendég dönthet úgy, hogy a negatív élmények miatt soha többé nem akar masszázsra menni.
Egy masszőr vegyen részt megfelelő képzésen és szerezzen tudást a páciensek egészségének és biztonságának védelme érdekében.

9. Segíts! Férfi vagy női masszőrhöz menjek?

Azt, hogy férfi vagy női masszőrhöz menj, nagyrészt a saját kényelmed és preferenciáid határozzák meg. Mindkét nem képes professzionális és hatékony masszázst nyújtani, és az a legfontosabb, hogy olyan szakembert válassz, akinél kényelmesen érzed magad.
A saját megérzéseden kívül vedd figyelembe a masszőr szakmai tapasztalatát, a képzéseit és az ajánlásokat.

10. Masszázs után mehetek munkába, ha fizikai munkát dolgozom? És ha irodai munkát?

Masszázs után lehet munkába menni, de jobb lenne, ha munka utánra időzítenéd a kezelést. Ha fizikai munkát végzel, a masszázs után érezheted magad felfrissültebbnek és pihentebben. Azonban fontos, hogy néhány órán keresztül pihenj és engedd, hogy a tested teljesen regenerálódjon a masszázs után, mielőtt nekilátsz a munkának. Ne erőltesd túl magad rögtön a masszázs után, és próbáld elkerülni a nehéz emelést vagy túlzott fizikai aktivitást.
Ha irodai munkát végzel, általában nincsenek olyan szigorú követelmények, mint a fizikai munka esetén. Masszázs után nyugodtan elindulhatsz dolgozni, és érezheted, hogy sokkal pihentebb vagy és könnyebben tudsz koncentrálni.

11. Helytelen vagy rossz masszázstól fájhat a hát? Pár napja voltam masszázson és egyre jobban fáj.

Igen, helytelen vagy rossz masszázs során előfordulhat, hogy a hátad fájni kezd. A masszázs során a masszőrnek a megfelelő technikát és nyomást kell eltalálnia, különben rosszabbra fordulhat az állapotod. Helytelen technika, ha valaki túl erősen vagy túl hosszan masszírozik.
Az izomlázat ne keverjük össze ezzel a fájdalommal, mert az egy természetes reakció a masszázsra.

12. Orvosilag bizonyított, hogy a masszázs hatásos?

Igen, számos kutatás és klinikai vizsgálat támasztja alá, hogy a masszázsnak rengeteg egészségügyi előnye van, és hatásos számos különböző egészségügyi állapot kezelésében és fájdalom enyhítésében. A masszázsnak fizikai, pszichológiai és szociális hatásai is vannak.

13. Menstruáció alatt lehet menni gyógymasszázsra?

Igen, lehet menstruáció alatt gyógymasszázsra menni. Az a legfontosabb, hogy komfortosan érezd magad a masszázs során. Ha bármilyen okból kifolyólag úgy érzed, hogy nem lenne neked kényelmes menstruáció alatt masszázs közben, akkor érdemes lehet elhalasztani az időpontot.

14. Masszázs után lehet edzeni? Vagy előbb legyen az edzés és utána a masszázs?

Én azt javaslom, hogy előbb legyen az edzés és utána a masszázs. Masszázs után pedig pihenj.
Az edzés utáni masszázs segíthet ellazulni az izmoknak, csökkentheti az izomfájdalmat és segíthet a regenerációban. A masszázs enyhítheti az izomgörcsöket és feszültséget.
Az edzés utáni masszázs nyugtató hatással van a központi idegrendszerre és segít a stressz és a feszültség csökkentésében.

15. Mondhatom a masszőrnek, hogy ne köpölyözzön?

Igen, természetesen mondhatod a masszőrnek, hogy ne köpölyözzön, ha nem szeretnéd ezt a technikát.
A jó masszőr mindig figyelembe veszi a páciens kéréseit és igényeit, és alkalmazkodik azokhoz.

16. Van értelme masszázsra kiadni a pénzt, ha később úgyis fájni fog újra?

A masszázs célja sok esetben nem az, hogy véglegesen megszüntesse az izomfájdalmat vagy más egészségügyi problémákat, hanem hogy enyhítse azokat. Ha valakinek nagy fájdalmai vannak és például csípőprotézisre kell várnia 4 évet, annak nagyon jól jön az időszakos fájdalomcsillapítás is. Persze a vendégnek meg kell mondani kerek-perec az igazat, hogy ettől nem fog meggógyulni, de fájdalommentesebben, könnyebben és nagyobb teherbíró képességgel élheti a mindennapjait. Az is valami.

17. Voltaren krém kiválthatja a masszázst?

Nem válthatja ki. A Voltaren krém és a masszázs nem egymás helyettesítői, hanem egymás kiegészítői lehetnek. A krém helyi alkalmazása közvetlenül a fájdalomforráshoz juttathat fájdalomcsillapító hatóanyagokat, ami gyors enyhülést eredményezhet. Ezt addig ajánlom, ameddig el nem jutsz masszázsra, ahol az izmok ellazítására, a feszültség csökkentésére és a tartósabb fájdalomcsillapítás a cél. A különbség a kettő között akkora, mint egy trabant meg egy ferrari között.

18. Az normális, ha a masszázs csikis?

Igen, ez normális. Általában gyerekeknél fordul ez elő.
Ha kellemetlen csikis érzést tapasztalsz, fontos, hogy azonnal értesítsd a masszőrt, hogy módosíthassa a technikát vagy az erősséget a kényelmed érdekében. A jó kommunikáció segít abban, hogy a masszázs kellemes és hatékony legyen.

19. Ha meghúztam a hátamat súlyzós edzés közben, vagy megrándult, akkor a masszázs használ neki vagy károsítja?

Ha meghúztad a hátadat edzés közben, a masszázs segíthet a helyzet enyhítésében és a gyógyulás elősegítésében, feltéve hogy megfelelően végeztetik el. Ne próbálj otthoni öngyógyítást vagy önmasszázst végezni, mivel ez súlyosbíthatja az állapotot. Szakértő masszőrhöz menj! A masszázs lehetőséget nyújt az izmok ellazítására, a feszültség enyhítésére és az esetleges duzzanat csökkentésére.
Ha bármilyen kétséged vagy aggodalmad van az állapotodról, vagy ha úgy érzed, hogy a sérülés súlyosabb lehet, mint gondoltad, akkor konzultálj egy orvossal, aki további tanácsokat adhat.

20. Rendszeres masszázs segít a striák megelőzésében?

Terhesség alatt a Kinesio Tape ragasztás segíthet a striák ellen. A ragasztószalag tartja a pocakot, ezáltal mérsékeli, fokozatosabbá teszi a hasi bőr megnyúlását és megakadályozza a terhességi csíkok nagyfokú kialakulását.
Ellenben a masszázs általában nem képes megelőzni a striákat. Ezeknek az elváltozásoknak a kialakulását elsősorban a genetikai hajlam, a hormonális változások és a bőr gyors növekedése vagy feszülése okozza, és ezek a tényezők csak részben befolyásolhatók. Bár a masszázs számos előnyt nyújthat a bőr állapotának és rugalmasságának javításában, de nem tehet csodát a striák megelőzésében vagy megszüntetésében.
Ha a striákat szeretnéd kezelni vagy enyhíteni, konzultálj egy bőrgyógyásszal. De sajnos nehezen kezelhetők, és nincs garantált módszer a teljes megszüntetésükre.

21. A masszázsolajnak van lejárati ideje?

Igen, a masszázsolajnak van lejárati ideje, amit be kell tartani. Az olaj vagy krém dobozán rajta van, hogy meddig felhasználható. Ajánlott napfénytől védett, hűvös helyen tárolni és ha nem használod, akkor lezárni.
Ha az olajnak lejárt a szavatossága, akkor allergiás reakciókat is okozhat.

22. Helyénvaló-e ha egy férfi masszőr női páciensét megmasszírozza a háta alatti részen, a nő fehérneműjét kissé letolva?

Igen, szakmailag helyénvaló. Olyan izmokat lehet így elérni, amik anatómiailag meghatározhatják a csípő-, derék- vagy nyakfájást. Fontos, hogy a vendéget minden esetben tájékoztatni kell, hogy bizony pár centit le kell húzni az alsóneműt, hogy elérhetővé váljon ez a kardinális terület.
Azonban a páciens kényelme mindig az elsődleges. Szóval, ha ezzel bajod van, azt jelezd a masszőrnek már a kezelés elején.

23. Jelenlegi rákos embert lehet masszírozni?

A magyarországi normák szerint nem szabad rákos embert masszírozni. Külföldön már kiforrott, de Magyarországon még nagyon gyerekcipőben jár az onkológiai masszázs. Csupán néhány hónapja indultak az első képzések. Remélem, hogy hamarosan többen lesznek ezzel kapcsolatban képesített masszőrök.

24. Volt rákos embert lehet masszírozni?

Lehet, de minden esetben konzultálnia kell a betegnek az orvosával. Tehát orvosi engedély szükséges, mielőtt neki kezdenénk a masszázsnak.
A rákból felgyógyult egyének esetében biztonságosan és körültekintően kell eljárni, és figyelembe kell venni az egyéni egészségügyi állapotot és az orvosi ajánlásokat.

25. Autószerelő vagyok. Rettentően fáj a csípőm a hajlás és emelések miatt, nem bírok szinte feküdni csak egy pózban. Segíthet a masszázs?

A masszázs segíthet enyhíteni a csípőfájdalmat és javítani a mozgástartományt, különösen akkor, ha a fájdalom a hajlás vagy emelések során jelentkezik. De ha neked az biztonságot ad, konzultálj egy orvossal előtte.

26. Miért járatják le a masszőr szakmát azzal, hogy a prostik masszőrnek álcázva hirdetik magukat?

Akik a masszőr szakmát használják arra, hogy álcázva prostitúciót reklámozzanak, azok a masszőr szakmát nagy mértékben rombolják. Károsítják azokat a valódi masszőröket és masszázsszalonokat, akik szigorú etikai és szakmai irányelvek szerint működnek. Azokat, akik szívvel-lélekkel gyógyítanak…
A masszőr szakmának egy tiszteletreméltóbb szakmának kellene lennie, ahol nem lenne helye végzettség nélküli dolgozó kóklernek, se prostiknak. Ehhez persze megfelelően kéne büntetni őket, amivel elrettennének… Sajnos ameddig ez nem történik meg, addig az egész szakmát lejáratják és az emberek miattuk elvesztik a bizalmukat a masszőrök iránt…

27. Éget kalóriát, ha engem masszíroznak?

Az égetett kalória mennyisége a testmozgás intenzitásától és időtartamától függ. A masszázs során csupán jelentéktelen mennyiségű kalóriát égetsz el. Ha a kalóriaégetés a célod, válaszd a rendszeres testmozgást és az egészséges étrendet.

28. Létezik olyan masszázs, amitől fogyok?

A válasz ugyanaz, mint előbb. Étrend és mozgás…
Létezik néhány speciális masszázs technika, amelyeket a fogyás elősegítésére fejlesztettek ki,  például a cellulitmasszázs olyan masszázsforma, amelynek célja a narancsbőr kezelése és a bőr állapotának javítása. Ez a masszázs segíthet a bőr alatti zsírszövet stimulálásában és a méreganyagok kiürítésében, de nem tekinthető hatékony fogyás-módszernek.

29. Lehet masszázst vagy köpölyözést alkalmazni terhesség alatt?

Az egész terhesség alatt tilos a köpölyözés.
Kicsit részletesebben: Az első trimeszter egy kritikus periódus, ekkor TILOS a masszázs. Utána is csak orvosi beleegyezéssel szabad elkezdeni.
A terhesség második trimeszterének elejétől a terhesség végéig semmilyen masszázseszközt (pl. masszázspisztolyt, köpölyt, fasciakést) nem ajánlott alkalmazni, kivéve a Kinesio Tape szalagot.
Szülés után 6-8 hétig tilos masszíroztatni.
Utána viszont KÖTELEZŐVÉ tenném, mivel a test annyi változáson, feszültségen ment keresztül a 9 hónap alatt…

30. Abortusz után mennyi idővel ajánlott a masszázs?

A testnek és a léleknek időre van szüksége a regenerálódáshoz az abortusz után, és a masszázs vagy más testi terápiák korai végzése némi kockázatot jelenthet a gyógyulás gyorsaságát illetően. Mindig fontos az orvosi tanácsok és az ajánlott várakozási idő betartása, hogy biztonságosan és hatékonyan támogasd a test gyógyulását és visszatérj a normális tevékenységekhez. Általában az abortusz után 6 hétig nem ajánlom a masszázst.

31. Mit lehet tenni, ha elég sűrűn és erősen fáj a fejem és nem hatnak a gyógyszerek? Masszázs segíthet?

Ha sűrűn és erősen fáj a fejed, és a gyógyszerek nem hoznak enyhülést, akkor érdemes lehet különböző alternatív terápiás módszerek után nézni, például a masszázs is lehet egy lehetőség. A masszázs segíthet enyhíteni a fejfájást, különösen, ha a fejfájás hátterében izomfeszültség vagy stressz áll.
Ha a fejfájásod tartósan fennáll, vagy ha továbbra is súlyos, kérj orvosi tanácsot, hogy kizárják komolyabb problémákat. Az orvos képes lesz megfelelő diagnózist készíteni és ajánlásokat adni a kezeléshez vagy további vizsgálatokhoz.

32. Masszázshoz le kell venni a melltartót?

A masszázs során a melltartó viselése általában a te kényelmeden és komfortodon múlik. Vetkőzés-öltözés közben kimegyek a helyiségből, vagy diszkréten elfordulok, ameddig a vendég kényelembe helyezi magát. Hölgyek esetében a melltartót elég az ágyon kicsatolni, de aki akarja, le is veheti előtte.

33. Fájhat a fejem a masszázstól?

Fejfájás ritkán, de előfordulhat a masszázstól. Főleg akkor, amikor egy különösen feszes nyaki területet fellazítunk és hirtelen megélénkül a vérkeringés. Figyelj oda, hogy masszázs után elegendő vizet igyál, mert annak elmulasztása is okozhat fejfájást. Legközelebbi alkalomkor jelezd, ha fájt a fejed legutóbb.

34. Lehet korai szakaszban a vetélés oka egy derékmasszázs?

A korai szakaszban történő vetélésnek számos lehetséges oka lehet, de a derékmasszázs általában nem szokott vetélést okozni.
Amint pozitív lett a teszted, beszélj a masszőröddel. Az első trimeszterben nem ajánlott a masszázs.

35. Miért kérdezte meg tőlem a masszőr, hogy szedek-e vérhigítót?

Amennyiben vérhigítót szedsz, a masszőrnek ezt tudnia kell ahhoz, hogy alkalmazkodni tudjon a kezelés során. A konzultáción az első kérdéseim között szokott szerepelni a vérhigító szedése. Azért kell tudnom, mert a vérhígítók jelentős hatással lehetnek a vérzési hajlamra. Egyes masszázs során alkalmazott technikák pedig a véraláfutást okoznak, ám ebben az esetben kerülni kell ezeket a technikákat. A vérhigítók szedésekor még a kisebb sérülések is nagyobb vérzést okozhatnak. Ezért ilyenkor óvatosabban és biztonságosabban kell eljárni a hatékony masszázsélményhez.

36. Trombózis után mennyivel szabad masszíroztatni magamat?

Trombózis után masszíroztatni csak az orvos jóváhagyásával lehet. Az időzítés a trombózis típusától és a személyes egészségi állapottól függ. Általánosságban elmondható, hogy trombózis után hosszú ideig (hónapokat) várni kell a masszázs vagy más testi terápiák alkalmazásával.
Az önkezelés vagy a helytelen technikák alkalmazása súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak, és további komplikációkat eredményezhetnek trombózis esetén.

37. Befolyásolja-e a teherbeesést illetve a beágyazódást, ha hetente masszázsra járok?

A masszázs önmagában nem befolyásolja a teherbeesést vagy a beágyazódást. A masszázs általában nem okoz terhességi problémákat, és biztonságos lehet, amennyiben egy képzett és tapasztalt masszőr végzi.

38. Mennyire ciki az, ha elmegyek egész testes masszázsra, de eléggé szőrös a combom hátsó fele? Borotváljam le?

Ez ne okozzon ciki érzést benned. Egyáltalán nem elvárás semmiféle szőrtelenítés masszázs előtt. Egyedül Kinesio Tape ragasztása előtt ajánlott borotválkozni, akkor is csak azt a területet, ahol a szalag lesz.
Az egyetlen fontos dolog, amit figyelembe kell venned, az az, hogy legyél tiszta és higiénikus, mivel a masszázs során közvetlenül érintkezel a masszőrrel. A masszőrök is gondoskodnak a higiénia és a tisztaság fontosságáról, így ha elhanyagolod a személyes higiéniádat, az zavaró lehet a masszőr és a többi kliens számára is.

39. Normális, hogy ennyire szeretem a masszázst? Egész nap elviselném, mehetek minden nap?

Az, hogy nagyon szereted a masszázst és minél gyakrabban szeretnéd, teljesen normális. Rengetegen ezt érzik és sokan mondják, hogy egész nap eltudnák a masszázst viselni.
Azonban fontos a mértékletesség megtalálása. Azt javaslom, hogy ne masszíroztass naponta, mivel a testnek időre van szüksége a regenerálódáshoz. Masszázs után az izmoknak pihenésre van szükségük.
Legfeljebb hetente elegendő kezelésre járni, ha ugyanarról a testrészről van szó.

40. Masszázsolaj jó dezodor helyett?

A masszázsolajat nem ajánlom dezodorként használni, teljesen más a kettő. Mindkettőnek megvan a maga funkciója, az olajnak amúgy sincs tartós illata, és nem tartalmaz olyan összetevőket, amelyek a dezodorokban vagy testillatosítókban megtalálhatók. Ha mégis dezodorként akarod alkalmazni, készülj fel arra, hogy foltos lesz a ruhád.

41. Miért dugul el mindig az orrom masszázs alatt?

Ez normális, az emberek különbözőképpen reagálnak a masszázsra, és egyeseknél az orrdugulás vagy az orrfolyás gyakrabban előfordul, míg másoknál kevésbé. Az orrfolyás vagy az orr eldugulása a masszázs során több okból is előfordulhat:
– Masszázs alatt beindul a méregtelenítő-rendszer, amiben az orrod is részt vesz, plusz lefele nézel, és dolgozik a gravitáció is.
– Masszázs közben a tested relaxál, és ez hatással lehet az idegrendszered működésére is. Relaxált állapotban a parasympatheticus idegrendszer aktívabbá válhat, ami befolyásolhatja az orrnyálkahártyát és az orrkeringést, ami elduguláshoz vezethet.

42. Miért csak akkor jó a masszázs, ha más csinálja?

Amikor valaki más végez masszázst, könnyebb teljesen ellazulni, mivel nem kell foglalkozni a saját izmok masszírozásával. Ez lehetővé teszi a test és az elme mélyebb relaxációját.
A masszőr képzett és gyakorlott abban, hogyan alkalmazza a megfelelő technikákat, nyomást és mozdulatokat a test különböző részein. Ennek eredményeként hatékonyabban tudja enyhíteni a feszültséget és a stresszt, lazítani az izmokat, és javítani az általános közérzetet.

43. A masszázs hatással van-e a gerincmeszesedésre?

A masszázs nem képes a gerincmeszesedés alapvető okait, vagyis a porcok kopását és a csontszövet képződését kezelni vagy megállítani. Ebben az esetben a masszázs inkább a tüneteket enyhítheti és a betegség által okozott fájdalmat csökkentheti.

44. Masszázs után megéri elmenni úszni is?

Mindenféle nagyfokú fizikai aktivitást végezz el masszázs előtt. Kezelés után, azon a napon lehetőség szerint már ne sportolj, hanem pihenj. Ha egy fürdőben vetted igénybe a masszázst, utána nyugodtan belemehetsz a vízbe, de lehetőleg kis intenzivitással mozogj.

45. Nem tudok hason feküdni, de fáj a hátam… Mi a megoldás?

Ha nem tudsz hason feküdni, akkor is meg lehet masszírozni a hátadat, ha széken ülsz. Tehát gyere nyugodtan és jelezd, ha problémád van a fekvéssel.

46. Klausztrofóbiás érzésem/pánikrohamom van, ha beleteszem a fejemet abba a szűk arclyukba. Mit tegyek?

Mindenképpen jelezd a kezelés elején, és megoldjuk. Alkalmazkodunk a helyzethez és módosítjuk a szokványos masszázspozíciót. Például oldalrafordítod a fejed vagy székre ülsz.

47. A masszázstól előjöhet-e már bennem lévő rejtett betegség?

A masszázstól előfordulhat, hogy ideiglenesen felerősödnek a már benned lévő betegség tünetei.
Ha beteg vagy, mondd le a masszázst. Ha még nem érezted magad betegnek a kezelés előtt, de már benned bújkált a betegség, akkor ne ijedj meg, ha masszázs utána rosszul érzed magad.

48. Miért van az, hogy bár fájdalmas a masszázs, de után nagyon jól vagyok?

A fájdalmas masszázs, amelyet „mélyszöveti masszázsként” is mondhatok, gyorsan segít oldani az izmokban felgyülemlett feszültséget és görcsöket.
A fájdalmas masszázs során a test felszabadít endorfinokat, amelyek a boldogság és jóllét érzését hozzák létre. Ezért sokan éreznek kellemes eufóriát a kezelés után.
Az idegvégződések ingerlése és a fájdalmas területek kezelése segít a fájdalomcsillapításban. Ezért, ha korábban fájdalommal küzdöttél, akkor a masszázs után azonnal megkönnyebbülést tapasztalhatsz.
A GMT-ben főleg mélyszöveti masszázskezelések folynak.

49. Szerinted először fodrászhoz menjek aztán masszázsra vagy fordítva?

Teljesen mindegy. Ahogy kedved tartja, ez nem oszt, nem szoroz a végeredményen.
Én a helyedben először a fodrászt választanám, mert akkor:

  • Nem csíkos arccal jelensz meg nála
  • Még biztosan egyben lesz a sminked
  • Nem vagy még olajos
  • Masszázs után már nyugodtan relaxálhatsz, anélkül, hogy bárhova is kellene menned

50. Minden este masszírozom a hajam 5-10 percet, akkor 3 hónap alatt mennyit nőhet?

Ha a hajadat masszírozod, akkor semmit. 🙂
Azonban a fejbőr masszírozása pozitív hatást gyakorolhat a hajad egészségére:
A fejbőr masszírozása segíthet fokozni a vérkeringést a fejbőrön. A jobb vérkeringés pedig hozzájárulhat a hajhagymák jobb tápanyag felvételéhez és oxigénellátásához, ami kedvező hatást gyakorolhat a haj egészségére.➡
A fejbőr masszírozása során használt olajok vagy hajszérumok segíthetik a fejbőr és a haj hidratálását és táplálását.➡
A masszázs segíthet eltávolítani a fejbőrön lévő elhalt hámsejteket és egyéb szennyeződéseket, ami elősegítheti a tiszta és egészséges fejbőrt.

51. Masszázsolajos lett a kedvenc nadrágom! Hogy lehet belőle kimosni az olajat? Sima mosás nem segített.

Általában papírtörlőt szoktam a vendég nadrágjába tűrni, így kevesebb az esélye, hogy foltos lesz.
Masszázsolajfoltot eltávolítani nem egyszerű, gyakran nem is lehet.
Azonban pár tipp, hogyan próbáld meg:
Amint észrevetted, hogy foltos a nadrágod, azonnal próbáld eltávolítani az olajat. Egy papírtörlőt helyezz a folt alá, és óvatosan nyomkodd meg, hogy az olajból a lehető legtöbb felszívódjon.
Ne hagyd megszáradni a ruhát, gyorsan áztasd be a nadrágot hideg vízbe.
Használj olyan mosóport, amely kifejezetten olajfoltok eltávolítására készült, hozzáadhatsz egy kis mennyiségű mosogatószert is, mivel ez segíthet az olaj eltávolításában. Mosd ki a nadrágot hideg vízben.
Ellenőrizd a nadrágot a mosás után, mielőtt megszáradna. Ha még mindig látható olajfoltok vannak rajta, ne szárítsd meg, hanem mosd ki újra, ugyanígy.
Ha az olajfoltok továbbra is láthatóak maradnak, vidd el egy ruhatisztítóhoz. Ha az sem segít, akkor jöhet az ecetes olló…

52. Az normális, hogy masszázs után enyhe hányingerem van?

Ez nem egy normális reakció, de előfordulhat. Általában akkor, ha van egy benned bujkáló betegség, mert a masszázstól felbukkanhatnak vagy megerősödhetnek a tünetek.
Ha lehet, masszázs előtt ne edd túl magad és kerüld a nehéz ételeket, mert ekkor is lehet hányingered kezelés után. Valamint a megfelelő hidratálás is segíthet minimalizálni az ilyen reakciókat.

53. A masszírozás nehéz fizikai munkának számít?

Én kimerem jelenteni, hogy a masszázs nehéz fizikai munkának számít. A napi min. 6 óra állás enyhén előrehajolva folyamatosan terheli a lábakat és a derekat. A szüntelen erőkifejtés pedig megterheli a tenyeret, karokat, vállakat és a lapocka körüli izmokat. Mivel lefelé kell nézni, ezért a nyakat is. Nem csak az izmokat, hanem azzal együtt az ízületeket is. Gyakorlatilag mindent… Nem tartom valószínűleg, hogy egy masszőr 40 évig masszírozzon, ezért nem hiszem, hogy nyugdíjas korig dolgozni lehet ezzel a munkával. Úgyhogy nehéz fizikai munka a masszírozás. És még egy gyors gondolat: Egy masszőr minden egyes fillérért a saját energiáját, erejét adja, ezért meg is érdemli azt, amit keres.

54. Ha masszázs közben eltöröm anyám gerincét, akkor jogilag felelősségre vonható lennék?

Tehát nincs semmi masszázzsal kapcsolatos végzettséged és tudásod, de segíteni szeretnél anyukád beállt hátán… Első szabály: ne árts! Ha nem tudod mit csinálsz, ne csináld. Gerincet nem masszírozunk.
Azt tudom még elképzelni, hogy a csontkovácsolásra gondoltál. Azt meg főleg ne csináld. Ha a kezelt illető belehal, az gondatlanságból elkövetett emberölés. Ha nem hal meg, de lebénítod, akkor is keményen jogi felelősségre vonható vagy és mehetsz a börtönbe.
Mi, akik embereket gyógyítunk az a kötelességünk, hogy megfelelően képzettek és tapasztaltak legyünk, és felelősségteljesen kezeljük a vendégeinket. Ezért mindig olyan megbízható és képzett szakembert válassz masszőrödnek, aki megfelelően képzett, tapasztalt és rendelkezik engedéllyel a terápia végzéséhez.

55. Csontritkulás esetén veszélyes a masszázs?

Ez a csontritkulás súlyosságától is függ. A csontritkulás esetén a masszázs lehetséges, de szükséges a megfelelő masszázstechnika kiválasztása a biztonságos kezelés érdekében. Csontritkulásnál érdemes egy orvos véleményét kikérni, mielőtt masszázst végeztetnél. Csontritkulásban a csontok elveszítik sűrűségüket és erősségüket, ami növeli a csonttörés és sérülés kockázatát. A masszázs bizonyos technikái, különösen az erős nyomással vagy hirtelen mozdulatokkal végzett kezelések károsak lehetnek a gyengébb csontokra.
De még egyszer hangsúlyoznám, hogy masszázsterápia alkalmazható egy csontritkulásban szenvedő vendég részére is.

56. Menstruálok, de masszázsra kell mennem. Most mit csináljak?

Lehet menni masszázsra, de ha neked ez így nem kényelemes és az egész kezelést végig aggódnád, akkor inkább mondd le. Jelezheted, hogy éppen megjött és akkor valamelyest módosítunk a kezelésen. A masszázs ugyanúgy lehet így is biztonságos és relaxáló hatású, semmilyen hátrányt nem fogsz szenvedni a menstruálás miatt (ez a Globál Masszázs Testszerviz kezelésére vonatkozik).

57. Szaunázhatok masszázs előtt vagy után?

Erősen eltérnek a vélemények a masszőrtársadalomban arról, hogy lehet-e szaunázni masszázs előtt-után. Tehát nincs egyértelmű állásfoglalás. Ugye az a félelem szaunázás esetén, mint a forró fürdőnél, hogy a masszázs kivált egyfajta öngyógyító folyamatot, ami ilyen gyulladásszerű folyamat… és ha erre még rájön a szaunázás, akkor túlgyulladhatnak az ízületek és az fájdalommal járhat.
Én ezt az állítást a forró vízzel szemben tudom alátámasztani, de a szaunával szemben egyelőre nem. Ha választhatsz, akkor inkább masszázs előtt menjél el szaunázni, hogy felmelegedjenek és lazuljanak az izmaid masszázsra. De ha masszázs után mész, valószínűleg akkor sem lesz semmi bajod. Ha van valakinek ezzel tapasztalata, nyugodtan ossza meg.
Azt azért kiemelném, hogy a szauna és a masszázs is dehidratál, ezért fogyassz aznap extrán sok vizet.

58. Találtam olyan képeket a neten, ahol köpölyöznek és a köpöly alatt tele van vérrel… mi lehet ez?

Ez a véreztetés, ami Magyarországon tiltott! Egy keleti technikáról van szó.
Lényege, hogy kicsit megvágják, vagy megszúrják a bőrt és ráhelyezik a köpölyt, majd a vákuum kiszívja a vért, és ez állítólag segít megszüntetni az energia blokkokat és egyensúlyba hozni az energetikai rendszert. Ez a módszer azonban rendkívül kockázatos és potenciálisan veszélyes lehet, mivel sérüléseket és fertőzéseket okozhat. Tehát én ezt nem végzem!
Egyesek egyébként tűzzel érik el a vákumhatást, de én nem játszok a tűzzel, annál biztonságosabb módszert alkalmazok és egy pumával szívom ki a levegőt a köpölyből és érek el vákumhatást.

59. A szolárium és a masszázs egymás után mehet?

Én nem ajánlom a kettőt egy napra tenni, több ok miatt sem. Mindkettő vizet von el a szervezetből, nagyfokú dehidratáltág fennáll, ha nem pótolja valaki a kellő folyadékmennyiséget. A masszázskezelés alatt van néhány módszer, amitől véraláfutások jelentkezhetnek. Ha a vendég erre rászolizik, sokkal lassabban múlnak el a vérömlenyek. A szoli és a masszázs is hat a bőrre, a kettő együtt bőrérzékenységet okozhat. Szóval nem ajánlom, én amúgy sem vagyok szolipárti.

60. Száraz a bőröm? Masszázskrémmel kenjem?

Én inkább azt ajánlom, hogy válassz erre speciálisan egy testápoló krémet. Azok erre vannak kitalálva, a masszázskrém meg arra, hogy masszírozzunk vele. A masszázskrém nehezebben szívódik fel, mire felszívódik lehet, hogy összekened vele a ruhádat, a legtöbb krémben nincsenek is meg benne azok a speciális hidratáló hatóanyagok. Ha akarod, próbáld ki, nem sokat vesztesz vele.

Időpontfoglalás:
https://global-masszazs-testszerviz.reservio.com/

További kérdések esetén állok rendelkezésre:
globalmasszazstestszerviz@gmail.com